Az érelmeszesedés megelőzésének lehetőségei - prevenció
2009/03/10 08:00
2029 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szinte hihetetlen, hogy milyen keveset tudunk a nyugati típusú civilizáció vezető halálokáról - az érelmeszesedésről (arteriosclerosis v. atherosclerosis). Amikor arról születnek fényes beszámolók, hogy robottal operálják a beteget, vagy megint milyen újabb (drágább) kütyüt dobtak a piacra, leginkább az kell, hogy tudatosuljon: még mindig fogalmunk sincs, mi okozza, ezért nem tudjuk gyógyítani az érelmeszesedést.

Utolsó frissítés ideje: 2009.03.10.

De azért van elég információk arról, hogy milyen tényezők mellett nagyobb a betegség kialakulásának valószínűsége, elég tudás ahhoz,
hogy komolyan vegyük és éljünk vele. Ezeket ma már naponta ontják a nyomtatott és elektonikus orgánumok, mégsem kerül meghallgatásra. Valószínű azért, mert hiteltelen, felületes, általános, nem tényszerű és reklámízű. 

Hát nézzük, mit lehet nyugodt szívvel ajánlani: Mivel nem gyógyítható (csak a következményeit próbáljuk kezelni), egyetlen esélyünk és rendkívül fontos a megelőzés (prevenció). Vannak olyan rizikófaktorok, melyek egyenkénti, vagy még inkább együttes fennállása nagy a valószínűséggel érelmeszesedés kialakulásához vezet. Családi halmozódás (genetikai hajlam), magasvérnyomás (hypertonia, 140 Hgmm felett), cukorbetegség (diabetes mellitus), kóros elhízás (obesitas), dohányzás, mozgásszegény életmód, magas koleszterin-színt (hypercholesterinaemia) egyenként is fokozott rizikót jelentenek, két, vagy több tényező fennállása esetén a hatás hatványozódik. 

Nézzük meg ezen faktorokat külön-külön: megszűntethetőek? Azt kell, hogy lássuk, nagy részük igen. Ami az életmódbeli változást illeti, ez tényleg csak elhatározás kérdése. Nem dohányozni, sokat mozogni, sportolni, mindenki tudna. És mégis miért nem teszik??? Nehezebb a helyzet a magas vérnyomással, cukorbetegséggel, magas koleszterin-színttel. Itt általában diéta és/vagy gyógyszeres beállítás szükséges, de ha ez jól történik, egészséges értékek érhetőek el. 

Láthatjuk, hogy viszonylag egyszerűen, odafigyeléssel, tudatos életmód-alakítással, diétával, esetleg gyógyszerekkel máris hatalmas lépést tehetünk az élet és egészség megőrzéséért. Miért nem történik ez meg teljes odaadással??? Azt hiszem, a magyar ember sokszor csökönyös, bigott, fatalista, cinikus, önironikus, és nem képes tudatosan észérvek szerint alakítani életét (és ezt nem csak a testi egészségre értem). Pedig a megbetegedések jelentős százalékban csökkenthetőek lennének. Micsoda nyereség lenne a családoknak, az unokáknak, akik nem csak hírből ismernék a nagyszülőket, rosszabb esetben szülőket. És mindez szabad elhatározás kérdése csupán! 

Más a helyzet a nem beállítható magas vérnyomással, a nehezen kezelhető diabetessel, a lefogyni nem tudókkal, és akiknél minden felmenőnél volt érbetegség miatti amputáció és/vagy szív-infarktus. Náluk tudni kell, hogy a betegség nagy valószínűséggel kialakul majd valamikor. És itt már nem a megelőzés, hanem a szűrés veszi át a fő szerepet, hogy a lehető leghamarabb észleljük az érelváltozást, mert így a kezelés esélyei jobbak. 

És akkor jön a nagyokosok adu ásza: "annál is kialakulhat érszűkület, akiknél egyetlen rizikófaktor sincs, és a család is csak újságból ismeri a kórt". És sajnos igazuk van. Ez a tudás hiányzó láncszeme. Ettől nem nyitott könyv az életünk, ahol minden elolvasható, előre tudható. Hanem egyszeri kaland, melyet ma még nem a medicina szabályoz. 

Dr. Keresztury Gábor
 
www.er-sebesz.hu