Az influenza
2001/01/09 08:00
1372 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A betegséget először Krisztus előtt 412-ben írták le. Évente 600 000 - 1 500 000 embert fertőz meg Magyarországon és 100 milliót szerte a világon. Leggyakrabban késő ősszel és télen tapasztalhatunk csoportos megbetegedéseket. Az USA egészségügyi statisztikái szerint évente mintegy 80 millió munkanapot töltenek betegszabadságon az amerikaiak egyetlen vírus miatt. Ez az Orthomyxovírus influensae, azaz az influenza.

Az influenzavírusnak három típusa van: A, B és C. Az A-vírus országos, sőt világjárványok kialakulásáért, a B-vírus főleg helyi megbetegedésekért, a C-vírus elsősorban gyermekközösségek járványáért felelős. A betegség a belélegzett levegővel terjed, de az A-vírust állatokban is izolálták: sertés, ló, bálna, fóka, madarak is hordozhatják.

Tünetek

A betegség lappangási ideje rövid, általában egy-két nap. Ezután hirtelen jelentkeznek az első tünetek. Ez lehet hidegrázás vagy borzongás, általánosan rossz közérzet. A fertőzés néhány napig magas lázat (39-39,5), a háttájon és az alsó végtagokban pedig sajgó fájdalmat, fejfájást okoz. A bőr meleg lesz és kipirul, a szemek könnyeznek, a száj és a garat kivörösödik. Gyerekeknél még hányinger is előfordulhat. A kór csak később terjed át a légutakra. Kezdetben csak enyhe torokkaparás, torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás tapasztalható. Idővel a köhögés súlyosbodhat és köpet ürítésével járhat.

A tünetek nagy része 2-5 napon belül elmúlik, a köhögés azonban akár 10 napnál tovább is tarthat. A légutak teljes gyógyulása 6-8 hetet vesz igénybe.

Megelőzés

A fertőzés megelőzésének legbiztosabb módja a minden évben elvégzett védőoltás. Ez az oltás inaktivált (elpusztított) vírusokat juttat a szervezetbe, amelyek aktiválják az immunrendszert, és beindul a védekezés. A védőoltás akár az influenza több fajtája ellen is védelmet nyújthat.

Ez a módszer olyan személyeknek ajánlott, akik fokozottan veszélyeztettek: gyerekek, idős emberek, valamint az egészségügyben dolgozók.

Kezelés

A legfontosabb, hogy a beteg ágyban maradjon és pihenjen. Igyon sok folyadékot, és kerülje az erőfeszítéseket még a láz elmúltával is. Súlyos esetekben aszpirin, paracetamol, vagy ibuprofen az ajánlott gyógyszer. A gyerekek nem kaphatnak aszpirint, mivel náluk ez a szer súlyos mellékhatásokkal járhat.

Szövődmények

A nagyon idősek, a gyerekek és a szív, tüdő vagy idegrendszeri betegségekben szenvedők fokozottan ki vannak téve szövődmények kialakulásának, melyek közül legsúlyosabb a vírusos tüdőgyulladás. Ilyenkor csökken a tüdő azon képessége, mely elpusztítja vagy elszigeteli a légutakba kerülő baktériumokat. Az ilyen fajta bakteriális fertőzés akár 48 órán belül végzetes lehet.
Az influenza nagyon ritkán az agyvelő, szívizom vagy az izmok gyulladásával jár együtt. Agyvelőgyulladás esetén a beteg fáradékonnyá, aluszékonnyá válik, akár az eszméletét is elveszítheti.