Az invázió első katonája
Varga Gábor
2007/12/01 16:11
917 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kínában őshonos rákot találtak a Dunában Mohácsnál, amely annyira agresszív, hogy elterjedése veszélyeztetné a folyó élővilágát. A mindenre rátámadó rák valószínűleg egy hajóra tapadva keveredett hazánkba.

Rendkívül agresszív rákfajtát fogtak ki Mohácsnál a Dunából: a gyapjasollósrák megsebzi a halakat, ikráikat megeszi, de át tudja rágni magát az árvízvédelmi töltéseken is - írja a Baranya Megyei Online. A gyapjasollósrák mindent megtámad, ami útjába akad, minden élőlényre veszélyes, ezért állítólag végzetes következményekkel járna a folyó, és a folyópart élővilágára az elterjedése. Nem tudni, hogy jelenleg mennyi él belőle a Dunában, de a lap szerint a szakemberek tanácstalanok a kiirtásukat illetően, mert nincs természetes ellenségük.

Ez a rákfajta Kínából származik, ahol ínyencfalatnak számít. Európában nem őshonos.

A kínai gyapjasollósrák (Eriocheir sinensis) mindenevő. Megesz bármit, ami az útjába kerül, megsebesíti a halakat, az ikrákat is elpusztítja. Szakértők szerint a rákféle az árvízvédelmi töltéseket kifúrja, amelyek emiatt akár össze is dőlhetnek. Nem tudni, hogy került Magyarországra a rák: egyes vélemények szerint egy hajóra tapadva érkezhetett a Dunába. Ép kínai gyapjasollósrákot most először találtak, az elfogott példányt kutatóintézetbe szállítják. A rákféle az ollóin található sűrű sörtékről kapta nevét.

Azt, hogy mennyi gyapjasollósrák lehet most a Dunában, még nem tudják. Az ízeltlábúnak nincs természetes ellensége, ezért a szakemberek egyelőre azt sem tudják, hogyan lehetne védekezni ellene, vagy esetleg kiirtani. Ha ugyanis elszaporodik, könnyen egyeduralkodó lesz a vízben: a szárazföldön is képes vándorolni, halas tavi környezetben és sós vízben egyaránt megél.

A gyapjasollósrák természetes előfordulási helye a Kelet-oroszország (Vlagyivosztok) és Dél-Kína közötti terület, ezen kívül Japánban, Koreában és Tajvanon fordul elő a Világélelmezási Szervezet, a FAO adatai szerint. Európában már az 1900-as évek elején találtak példányokat, melyek valószínűleg hajókra tapadva, vagy azok ballaszt-vízében utaztak. Nemrég az Egyesült Államokban és Hawaiion is felfedezték, az USA nyugati, tengerparthoz közeli területein igen elszaporodott.

Az Egyesült Államokban komoly intézkedéseket vezettek be amióta idén nyáron nagy méret öltött a gyapjasollósrák-populáció növekedése. Kártevőnek minősítették, amely a szakemberek szerint elpusztíthatja az őslakos vízi élőlényeket. Az Egyesült Államok hivatalos szervei szerint a gyapjasollósrák a már említett ballaszt-vízen kívül még kétféleképpen juthatott be az országba: vagy az ázsiai étel piacra szánt termékekkel, vagy az állatkereskedők behozatalával.