Az izzadásról...
2002/08/12 08:00
1486 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szakorvosok azt tapasztalják, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk kellemetlen izzadási panaszokkal. Az izzadás természetes jelenség, amely elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészségének megtartásához. Lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását és bizonyos anyagok kiválasztását. Az izzadság egy kellemetlen szagú folyadék.

Ezt a kellemetlen szagot az izzadságban elszaporodott baktériumok- a verejték bakteriális bomlása - okozza. Az erős izzadással járó magas pH-érték elősegíti a baktériumok szaporodását, de B-vitamin, fokhagyma is okozhat bűzös verejtékezést.

A túlzott izzadékonyság elsősorban esztétikai probléma. A ruha hónaljában lévő nedves foltok és az erős (néha elkerülhetetlen) testszag nagyon kellemetlen lehet az érintett személy és környezete számára.

A verejték színtelen, sós folyadék, amelynek 99%-a víz, de tartalmaz még többek között nátrium-kloridot, nitrogén tartalmú bomlásterméket is. A friss izzadság szaga nem vagy alig érezhető, csak a bakteriális bomlás során válik a szaga kellemetlenné.

A túlzott izzadékonyságnak számos kiváltó oka lehet. Egyeseknél ez természetes hajlam. A tünet maga általában összetett jellegű, gyakran alkati adottságokkal, időnként a háttérben fennálló hormonális (pajzsmirigy- vagy mellékvesekéreg) problémával és nagyfokú pszichés szorongással társul. Az idegesség, a fáradtság, a nagy hőség, a menopauza, bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-túlműködés), a láz és az oltások is megindíthatják a túlzott izzadást. A helyi izzadást fokozhatja az izgalom, a vegetatív idegrendszer működésének zavarai, de a rosszul szellőző ruha is. A fokozott izzadást különböző gyógyszerek, betegségek (pl. köszvény, ízületi gyulladás, stb.) is előidézhetik, de nem ritka elhízott, túlsúlyos embereknél sem.

Segíthet, ha betartjuk a megelőzésre vonatkozó javaslatokat, mint például a láb izzadása ellen: tusolás felváltva hideg-meleg vizzel, lábmosás ecetes vízben, lábfürdő tölgyfakéregből vagy zsályából készült főzettel, gyógyteák fogyasztása (pl. zsálya, mézfű, komló).

Léteznek különböző termékek, melyek csökkentik az izzadást és megakadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását: hónaljra kenhető, izzadásgátló dezodorok, fertőtlenítő anyagokat tartalmazó dezodorok, melyek úgy fékezik a kellemetlen testszagot, hogy gátolják a baktériumok elszaporodását az izzadságban. Tartózkodni kell azonban az ilyen szerek túlzott használatától. Orvos felkeresése javasolt lehet hosszan tartó (hónapokon keresztüli) erős izzadás esetén, hogy megvizsgálja, hogy a túlzott izzadékonyság kapcsolatban áll-e más betegséggel, amit kezelni kell. Pszichiáter, belgyógyász vagy bőrgyógyász felkeresésével, attól függően, ki milyen jellegű tüneteket észlel magán, közelebb kerülhetünk a megoldáshoz.

Hormonális változás esetén a belgyógyász vagy nők esetében nőgyógyász tud segíteni.

Az alapprobléma a legtöbb esetben a szorongás, ezért bőrgyógyász esetleg csak a tünetek kezelésére szolgáló lokális izzadásgátlókkal segíthet.

A pszichiáter tud segíteni az alapszorongás enyhítésében illetve a plusz-, a másodlagosan gerjesztett szorongás oldásában. Ez részben pszichoterápiával érhető el - pl. kognitív terápiával -, a tünet fölértékelt jelentőségének "helyreállításával", kiküszöbölve az emiatti másodlagos szorongást. Ha kideríthető a szorongás forrása, gyakran viselkedésterápiával is csökkenthető a szorongás, és ezáltal maga a tünet is. Szintén eredményes lehet a relaxáció, az autogén tréning, a meditáció, mellyel a páciens önmagát tudja ellazítani, a szorongást oldani. A túlzott izzadás részben megelőzhető bő, szellős ruhák, könnyű, kényelmes, légáteresztő cipők viselésével. Nem szabad gumicipőt és műszálas ruhákat hordani, mert azok elősegítik az izzadást. Jelentős túlsúly esetén az izzadékonyság csökkenhet, ha sikerül leadni a kilókból. Az intenzív verejtékezést gyógynövényekből készült teákkal (csalán, diólevél, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél) is enyhíthetjük. Ezek a teák a nyári forróságban is üdítőbben hatnak, mint a jéghideg italok...