Az ópiátfélék
2013/03/04 08:00
1435 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A korábban ismertetett lágy drogok mellett szentelünk egy hasábot a kemény magnak is. Az általánosan elterjedt kategorizáció azon alapul, hogy mely készítmény okoz testi függőséget.

A lágy drogok esetén a testi függőség nincs, pszihés esetleg. Nem jellemző a tolerancia, azaz a szerhez történő hozzászokás (nem kell folyamatosan nagyobb adagokat alkalmazni a kívánt hatás eléréséhez). A kemény drogoknál ez éppen ellenkezőleg van, ebből adódik társadalmi veszélyességük is. Az ún. "drogos magatartás", bűnözés a testi függőség, valamint az egyre emelkedő adagok által jelentett anyagi tehernövekedés miatt alakul ki. Sajnos nem nehéz belátni, hogy a drogipar miért olyan rendkívül gyümölcsöző vállalkozás.

opiat1 Ópium (mákony)

A mák (papaver somniferum) tejnedve. Az ópium két csoportba sorolható számos alkaloidást tartalmaz:

  • fenantrén váz: morfin, kodein és tebain
  • benzilizokinozil váz: papaverin, narkotin, narcein

Legfontosabb morfin nevű alkaloidja, melyet már a középkorban is alkalmaztak fájdalomcsillapításra. Pszihésen könnyed, színes hallucinációkat idéz elő, eleinte serkenti a szellemi munkát is. Hatása hamar elmúlik, majd mély alvásba torkollik. Gyakran erotikus színezetű hallucinációkat írnak le. Az ópium testi szinten főleg a belekre hat, nagyon erősen gátolja a bélmozgást (számos hasmenés elleni készítmény alkalmazza szintetikus származékait). A bélmozgás lassításán kívül jelentős a légzésközpontra gyakorolt gátló hatása is (túladagoláskor a légzőközpont bénul).

Nagyon jelentős a tolerancia, 2-4 hét folyamatos használat során már kialakul. A tolerancia miatt fogyasztóiban idült morfinmérgezés alakul ki: bágyadtság, elveszettségérzés alakul ki, az emlékezőképesség és az intellektus hanyatlik, idült bélhurut, nehézlégzés és szívelégtelenség alakul ki. A fogazat romlik, a beteg fizikailag, erkölcsileg elzüllik. A morfin hatása naloxonnal (Narcan) felfüggeszthető.

Elvonása esetén a testi tünetek elmúltával a beteg állapota gyorsan javul, azonban nagyon gyakori a visszaesés.

opiat2 Szintetikus opiátok

Leggyakrabban alkalmazott szer a heroin. Hatása a morfinénak többszöröse, minden tekintetben. A hozzászokás mértéke jelentősen nagyobb, a leszokás nehezebb. A többi szintetikus opiátszármazék általában heroin derivátum.

Kokain

A Dél-Amerikában honos Erytroxylon coca leveleinek alkaloidája, melyet 1860-ban állítottak elő kristályosan. A kokain eleinte helyi érzéstelenítőként jeleskedett, ahonnan jelentékeny központi idegrendszeri hatásai miatt hamar kiszorult. Az inkák a koka cserjét szentnek tartották, leveleinek rágása megszűntette az éhség és szomjúságérzést, növelte a tűrőképességet és nagy erőkifejtésre tette őket képessé (szexuálisan is). Testi szinten az amphetaminhoz hasonló hatású pszihostimuláns: fokozza a szimpatikus tónust. Hozzászokás igen nagy, ezért veszélye jelentős. Megkönnyíti az asszociációt, elvész a szeméremérzés, nő a nemi ingerület, kellemes hallucinációk alakulnak ki. A gyors elimináció miatt a kokainista nyugtatókra vágyik, ezért gyakori a kokain-heroin élvezet.