Az utazók életveszélyes betegsége
2014/07/17 12:22
1521 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A hosszú utazás során jelentősen megnő a trombózis kialakulásának esélye. Figyeljünk rá és előzzük meg!

Mi az a trombózis?

A trombózis egy spontán kialakuló vérrögöt (trombus) jelent, mely a szervezet vénáiban keletkezik. Ha a trombus a kialakulás helyén okoz érelzáródást trombózisról, ha a véráramban rövidebb-hosszabb ideig keringve a keletkezési helyétől távolabb alakítja ki az elzáródást embóliáról beszélünk.

Milyen tényezők járulnak hozzá a kialakulásához?

Elsődleges okoknak a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői tekinthetők, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy – leegyszerűsítve – az erek falán kisebb-nagyobb elváltozások (pl. érelmeszesedés) alakuljanak ki, melyek a vérben keringő vérlemezkék összetapadását, azaz a vérrögképződést elősegítik.

Nem feledkezhetünk meg azonban arról az esetről sem, amikor a huzamosabb ülés következtében az alsó végtag vénáiban alakul ki trombózis.

utazokbetegseg

Életveszélyes utazás

Hosszú évek óta ismertek azok a megfigyelések, hogy a hosszú repülőutakon, illetve azok után néhány órával az utasok tüdőembóliában (embólia magyarázata ld. a bevezetőben) meghaltak. A jelenséget számos kutatócsoport vizsgálta, olykor ellentétes eredményekkel, így a közelmúltban egy újabb kutatócsoport felülvizsgálta a korábbi publikációkat. Megállapították, hogy az utazók mélyvénás trombózis esélye duplája a nem utazókkal szemben, továbbá minden újabb kétórányi utazás közel 20%-kal növeli a trombózis kialakulásának kockázatát. Ki kell emeljük, hogy itt mindennemű utazást (autó, busz, vonat stb.) értünk. Az is elmondható, hogy a repülőút nagyobb mértékben növeli a kockázatot, itt a kétóránkénti 18% helyett, 26%-kal nő a mélyvénás trombózis esélye.

Kiemelendő az a tény is, hogy nem csupán a szigorú egészséges életmódot hanyagolók veszélyeztetettek, hanem azok is, akik maximális egészségre törekednek, hisz a trombózis kialakulásának jelentős genetikai háttere is van. Ugyanakkor jelentősebb veszélyben vannak a visszértágulatban szenvedők.

Miért alakul ki gyakrabban az utazás során?

Normál körülmények között, a mozgás, a járkálás közben az alsó végtag vénáiban intenzívebb a véráramlás. A huzamosabb ideig történő mozdulatlanság (egy helyben ülés) a véráramlás lassulását, vérpangást alakíthat ki, amely kifejezett melegágya a vérrögképződésnek. Legnagyobb kockázatot a 6 órát meghaladó ülés jelenti, illetve a már korábban említett visszeres alsó végtag.

Milyen tünetei vannak a trombózisnak?

Kifejezetten az alsó végtagot érintő mélyvénás trombózis tüneteit emeljük ki, bár az egyéb helyen kialakulók tünetei sem térnek el jelentősen. Olykor teljesen tünetmentesen alakul ki, ez az esetek közel felét jelentheti. Leggyakoribb tünetek közé a fájdalom (izomláz jellegű), a testrész megduzzadása és melegsége tartozik. Ritkábban kísérheti rossz közérzet, légzési nehézség, légszomj, melyhez akár köhögés, akár mellkasi fájdalom is társulhat. A keringési zavar miatt szédülés, émelygés és ájulás jelentkezhet.

Hogyan előzhetjük meg?

Három alapelv:

  1. Bőséges folyadékbevitel
  2. Séta
  3. Alsó végtag tornáztatása

Hosszabb utak során különösen fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre, kétóránként legalább fél liter ásványvíz fogyasszunk el. Legfeljebb kétóránként (lehet sűrűbben is) álljunk fel és sétáljunk legalább 5 percet. Óránként végezzünk lábtornát, ebben segíthetnek az alábbi videók.

További érdekes oldalak:

How deep vein thrombosis (DVT) forms

Marsi Zoltán írása