Barátcserje (Vitex agnus-castus)
2003/01/23 08:00
1359 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Barátbors, ábrahámfa, de szűzfa néven is ismeretes.

baratcserje Kínai változatának (Vitex negundo) illatos lombhullató levelei, apró, laza bugában nyíló, ibolyakék virágai vannak. Őshazájában, Kínában, Nepálban és Indonéziában a népi orvoslás fontos növénye volt, gyökerét, levelét, termését a legváltozatosabb módon az asztma, köhögés, vérhas, fekélyek, ízületi bántalmak gyógyítására használták. Az illatos, lombhullató cserje mérete gyakran a 6 méteres magasságot is eléri. Fiatal ágai szürke színűek és molyhosak, csakúgy mint levelei, amik felül kopaszok, fonákjuk pedig fehéren molyhos. Virága nyár közepétől ősz elejéig látható, halvány vagy sötét ibolyaszínű, ritkán fehér. Termése feketésvörösre érik és gömbölyded alakú. Gyógyászatra a termését használják.

Hatásai

Fokozza a női hormonok működését a menstruációt megelőző időszakban, valamint enyhíti a klimax idején jelentkező panaszokat. Fokozza a tejelválasztást, és nyugtatólag hat.

Alkalmazásai

A fitoterápiában a barátcserje magvaiból készítenek szeszes kivonatokat, miket a menstruációt megelőző tünetegyüttes (PMS), és a klimaxszal járó panaszok kezelésére használják.

Figyelmeztetés

A barátcserje készítmények alkalmazása a várandósság ideje alatt nem javasolt.

Vissza