BarkácsBazár - Adventi kalendárium
Szendrei Judit
2003/11/11 08:00
3937 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A BarkácsBazár alkotói sürögnek - forognak, készülnek a decemberi ünnepekre. E heti ötletük két adventi kalendárium elkészítése volt. Kezdők és haladók ollókat kézbe, ragasztót vállhoz, tűt, cérnát készenlétbe helyezni, rajt!

Adventi naptár mindenkinek

(Azért mindenkinek, mert semmi nagy dolog nem kell hozzá, és egy este simán elkészíthető)!

Ami nélkül nem megy

 • a legfontosabb: ünnepi hangulat
 • 24 db gyufásdoboz (a családi gyufa dobozából - az ugye nagyobb - szebben el lehet készíteni, mert nagyobb lesz a díszítendő felület, és nagyobb ajándék is fér bele, ami szintén nem elhanyagolható), nekünk csak normál méretű gyufásdobozunk volt.
 • Egy nagyobb doboz, amibe bele tudjuk ragasztani a 24 gyufásdobozt valamilyen elrendezésben. (ha ez nincs, akkor összeragasztjuk a gyufásdobozt és sima kartonpapír borítást teszünk rá.)
 • olló, festék, karácsonyi mintás csomagolópapír vagy szalvéta, tapétaragasztó a szalvétatechnikához, hobbi-ragasztó (pl. technokol is lehet) a gyufásdobozok összeragasztásához, gyöngy a fiókok "kihúzójának"
 • ami elhanyagolható, de csuda szépen mutat: glitteres ragasztó, csillámpor, apró aranycsillagok, és bármi egyéb díszítő anyag, amitől még szépségesebb lehet.

Ahogy mi készítettük

 1. A 24 db gyufásdoboz fiókocskáját kifestettük aranyos, ezüstös festékkel
 2. felragasztottuk a fiókokra a gyöngyöcskéket, felfestettük a számokat.
 3. egy kartondobozba (kiselejtezett irattartó volt) beleragasztgattuk a gyufásdobozok külső részét
 4. mikor megszáradt a doboz külsejét szalvétatechnikával díszítettük. (szalvétából kivágtuk a mintákat, a 3 rétegű szalvétának a felső (mintás) rétegét tapétaragasztóval simítottuk fel a dobozra. Glitteres festékkel itt-ott átfestettük a mintákat.
 5. Száradás után le is lakkoztuk, hogy tartósabb legyen.
 6. A fiókokat a helyére dugdostuk.

Adventi naptár haladóknak

Hozzávalók

 • 2 színben karácsonyi mintás textil anyag
 • vatelin
 • arany masni
 • textilfesték
 • zsinór

Általában 0,5 - 0,5 m karácsonyi anyagot szoktam venni. Ez az adventi naptárhoz rengeteg, de szoktunk készíteni kis karácsonyi csillagokat, csomagolást, meg ami eszünkbe jut.

A két karácsonyi anyagból 3 db kb. 80 cm hosszú és 16 cm széles anyagot vágunk. Ezeket az egyik rövidebb oldalon és a hosszabbik oldalon összevarrjuk, majd vatelinnal kitömjük, összevarrjuk a végét is. A három hurkácskát összefonjuk és koszorút formázunk belőle. Ahol a két vége találkozik ott arany masnival díszítjük. A zsákokhoz kb. 7x10 cm-es anyagokat vágunk, egy zsákhoz 2 db-ot (ill. 7x20-as és akkor csak összeforgatjuk, úgy varrjuk). A zsákokat összevarrjuk, a zsinórnak bújtatót készítünk. Felfestjük a zsákokra a számokat 1-24-ig.

4 db kb. 50-60 cm-es zsinórt vágunk, ezekre varrunk fel 6-6 db zsákocskát, tehát 24 db-ot. A négy zsinórt, amin a zsákocskák vannak, rá kell erősíteni a koszorú aljára, ugyanis a koszorút felakasztva erről lógnak le. A koszorú tetejére zsinórt teszünk, amivel a falra akasztható.

És mit tegyünk bele?

A gyufásdobozokból készült, eléggé meg van kötve, hiszen ott a méret elég kicsi, egy-két szem cukorkán kívül mást nem nagyon tudunk beletenni. (persze összehajtogatva belefér egy mozijegy, színházjegy is.) A zsákocskáknál már el lehet engedni a fantáziát. Nekem 2 gyermekem van, így már novemberben elosztoznak, hogy kié a páros és kié a páratlan zsák.

Szoktam beletenni édességet, csillogó köves tetoválást a lánykának, HP-s matricát, különleges formájú radírokat, kifesteni való karácsonyi figurákat, kis angyalkát, hajgumit, hajcsatot és persze a múlt évben mozijegy is volt benn (mivel dec. 6-án játszották nálunk a H. P. 2. részét.).

Jó munkát kívánunk!