Bio vagy nem bio, nem árt tudni
2007/12/01 08:00
442 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Jól gondolják azok, akik napjaink Magyarországán nem hisznek el mindent azonnal - például a szavatossági jelölésről is kiderült, hogy csak dísznek vannak a termékeken. A környezettudatos emberek örvendetesen gyarapodó számát látva megjelentek a biotermékekkel is visszaélő gátlástalan csalók, termékhamisítók. Kiszűrésükre megismerhettek néhány fontos információt.

A reformkonyha és az egészséges életmód kedvelői egyre gyakrabban keresik a vegyszer- és génmódosítástól mentes, biogazdálkodásból származó termékeket. A kereslet megjelenésével azonban olyan áruk, üzletek is megjelentek, melyek ezzel a névvel szeretnék eladni termékeiket, miközben tevékenységüknek köze sincs az igazi biotermékekhez. Ennek megelőzésére a következőket javasoljuk:

1. Mielőtt bármit megvásárolnánk, gondosan olvassuk el az adott termék csomagolásán feltüntetett információkat. Mire figyeljünk? A biotermékek csomagolásán a következő információknak kell szerepelniük: az "ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék" megkülönböztető feliratnak, a termelő vagy gyártó cég nevének, a termék lejárati idejének. Fel kell tüntetni a termék részletes és pontos összetételét, és az adott terméket ellenőrző szervezet nevét és kódszámát. A magyar termékeknél a HU-ÖKO-01, illetve HU-ÖKO-02-es jelölést keressük. A külföldi termékeknél éppúgy fel kell tüntetni a termékeken az ellenőrzést végző szervezet nevét és kódszámát. Csak akkor vásároljunk meg egy terméket, ha azon fel vannak tüntetve az imént felsoroltak.

2. Biztonságos biozöldséget vagy biohúst elsősorban biopiacokon vásárolhatunk. Ha a piaci kofa arra hivatkozik, hogy a terméke annak ellenére bio, hogy nincs minősítve, valószínűleg háztáji terményt ajánl, amiről nem tudhatjuk, hogy mennyi vegyszert kapott a termesztés során (ennek ellenére valószínűleg jobb, mint a nagyüzemi termék).A biotermékek előállítását igen szigorú előírások szabályozzák, melyek a vegyszerezésre, a megművelt földre, a tartási vagy termesztési körülményekre egyaránt vonatkoznak. Pontosan ennek köszönhető, hogy a biotermékek gyakorlatilag nem tartalmaznak vegyszer- vagy gyógyszermaradványokat. A biotermék csomagolásán a következő jelöléseknek kell szerepelniük: "ökológiai" vagy "biológiai", illetve "öko" vagy "bio". A terméken az ellenőrző szervezet nevét és kódszámát is fel kell tüntetni.

A magyar "bio" megnevezés külföldön használt megfelelői:

Angolul: organic

Németül: biologisch, ökologisch

Franciául: biologique

Olaszul: biologico

Spanyolul: ecológico

Portugál: biológico

Dánul: okologisk

Hollandul: biologisch

Svédül: ekologiskt

Finnül: uonnonmukainen

(forrás: greenfo.hu)