Birsalma és birskörte
Lénárt Ágnes
2008/12/19 08:00
5767 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Elfelejtett gyümölcs volt sokáig. Aki most ismeri meg, gyorsan meg is szereti kellemes zamata, a bélre, gyomorra gyakorolt jótékony hatása miatt. Csakhogy a birs bokrokat nem lehet egyik napról a másikra termővé tenni, ennek kell 4 -5 év. Kiskertekben a legjobb, nálunk semmi betegség nem támadja meg.

Birsalma és birskörte /csak formában tér el, ízre nem/

Elfelejtett gyümölcs volt sokáig. Aki most ismeri meg, gyorsan meg is szereti kellemes zamata, a bélre, gyomorra gyakorolt jótékony hatása miatt. Csakhogy a birs bokrokat nem lehet egyik napról a másikra termővé tenni, ennek kell 4 -5 év. Kiskertekben a legjobb, nálunk semmi betegség nem támadja meg. Biztos vagyok benne, ha intenzíven fogják termeszteni, vegyileg kell védekezni.

Sült birs

Kiváló húsokhoz. Mi esszük mindenféle húshoz. A libához nagyon illik. Sülten a birs cukortartalma karamellizálódik, valami fenséges. Akinek nem elég édes, csurgassa meg mézzel.

Birsalma lekvár

Sütőben vagy üstben pároljuk meg a jól megmosott gyümölcsöket. Daráljuk le és már főzhetjük is a lekvárt. A birsben van a legtöbb kötőanyag, finom zselés lekvárunk lesz. Minden kg birshez számoljunk 20 dkg cukrot. Főzzük legalább 1 órán át. Akinek nincs ideje a tűzhely mellett állni, tegye bele tepsibe, a sütőben is jól elpárolog a víz belőle. Üvegekbe töltve szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. A birsalmasajtot hasonlóképpen készíthetjük, de víz abban ne maradjon, hanem levegőn kell kiszikkasztani. A birssajtba darabolt diót is tegyünk, akkor még jobb csemegét kapunk. Ezt a finomságot bele lehet tenni mézbe is, nagyon eteti magát. Ajánlom Karácsonyra ajándéknak. Mi már régóta nem vásárolunk össze marhaságokat, hanem igazi élelmet adunk családtagjainknak és barátainknak. Ez mindennél többet ér. Ebben benne van minden, biztosan szívvel készítik el. Pontosan illik Karácsonyra.

Birsnektár

A jól megfőzött birset turmixoljuk össze, tegyünk hozzá annyi vizet és édesítőszert, ahogy mi szeretjük, s üvegbe töltve hőkezeljük még 30 percig 95 fokon. Kiváló italt kapunk.

Forrás

  • www.okomuzeum.hu