Bodza (Sambucus nigra)
2003/01/23 08:00
1488 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hazánkban három bodzafaj él. Közülük a fekete bodza és a földi bodza a leggyakoribb cserje, míg a fürtös bodza (Sambucus racemosa) sokkal ritkábban fordul elő, mert a hűvösebb, hegyvidéki éghajlatot kedveli.

bodza Magassága 2-7 méter közötti lehet, a lombhullató bokor ágai kopaszok, szögletesek, felületükön paraszemölcsök vannak. Főként ligetekben, vágásokban lehet tömegesen megtalálni. Kérge barnásszürke, szemölcsös, kellemetlen illatú. Hajtása szögletes, bordás. Az ágak bele - a fekete bodzáétól eltérően - vörösesbarna színű. Tojásdad, vörösesbarna pikkelyekkel védett rügyei kis nyélen ülnek.

Április végén vagy májusban virágzik tömött fürtökben. Virágai zöldessárgák, pártájuk kerék alakú, sárga színű porzóik rövidek.

Termése fényes skarlátvörös színű (innen ered a népies neve a vörös bodza), bogyószerű, emberi fogyasztásra nem alkalmas, de sok madár kedvelt őszi csemegéje. Magvait is főképp a madarak terjesztik.

A bodza főként Európa középső területein fordul elő, Spanyolországtól egészen Bulgáriáig, főként a magasabb hegyekben, sziklatörmelékes élőhelyeken.

Alkalmazása

Sokoldalú gyógyhatása évezredek óta ismert, a virágzatából készült üdítőital népszerűsége napjainkban reneszánszát éli, és széles körben fogyasztott. A leveléből főzött teát vizelethajtóként, izzasztónak, lázcsillapítónak, valamint reumatikus bántalmak ellen használják. A virágzatából készült tea hűléses megbetegedések esetén használt izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító, vértisztító, enyhe hashajtóhatású, részben hasonló hatású az aszalt termésből készült tea is. A fagyási sérülések kezelésére használták a zsírban párolt aprított leveleit. A népi gyógyászat használta még a kérgéből készült teát is szív- és vesebetegségek, valamint reumatikus bántalmak ellen. Gyümölcse vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, mikroelemeket, cukrokat, szerves savakat és cseranyagokat tartalmaz. Kedvező beltartalmi összetevői miatt reformkonyhai élelmiszerekben és gyógykészítményekben is használható. A bodza az egyik legfontosabb természetes élelmiszeripari színezék, de használják bőr- és fatárgyak festésére is. Könnyű, tartós fájából szerszámnyél, mezőgazdasági felhasználásra karók készíthetők és fafaragások készítésére is alkalmas.

Ajánlott napi adag

Virágokból 10-15 gramm, termésből 8 gramm.

Figyelmeztetés

A nyers és különösen az éretlen termések gyomorirritációt, hányást idézhetnek elő.

Vissza