Bojtorján (Arctium lappa)
2003/01/23 08:00
2712 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Na nem a zenekar, hanem a keserűlapu vagy lapulevél néven emlegetett bogáncs. Bogáncs, de nem a Fekete István regényében életre keltett pumi kutya, hanem a két éven át élő növény.

bojtorjan Főként erdőkben, vágásokban, ártereken, parlagokon találjuk meg, de gyomtársulásokban is igen gyakori. Magassága a 2-3 métert is elérheti, szára bordás, többnyire molyhos, a felső részén dúsan elágazik. Többnyire július-augusztus környékén virágzik, bíborszínű, gömbölyded virágai horgas fészekpikkelyűek. Többféle változata ismeretes, közöttük az útszéli a legelterjedtebb, de van bókoló és pókhálós bojtorján (Arctium tomentosum Mill.) is, minek termete a közönséges bojtorjánénál alacsonyabb és szárai, ill. fészekpikkelyei pókhálószerűen fehér gyapjasak.

Felhasznált része

Virágokból 10-15 gramm, termésből 8 gramm.

Hatása

Enyhén vizelethajtó.

Alkalmazása

Régóta ismert, így a népi gyógyászatban is gyakran használt növény. A népi orvoslásban többnyire a növény leveleit és gyökereit használták különféle tünetek kezelésére. A leveleket rendszerint lemossák, összetörik és úgy teszik a sebekre, kelésekre, reumás testrészekre és fejfájás esetén a fejre. A gyökérből készült főzettel hajhullást és korpás fejbőrt kezelnek. Biztos mindenki ismeri a bojtorjánból készült Bánfi hajszeszt. A megreszelt gyökereket disznó- vagy libazsírral keverik össze, majd "érlelés" után a kenőcsöt a fájós testrészek masszírozására, kenésére használják.

A modern fitoterápiában kisebb szerepe van növénynek, mint a népi gyógyászatban, annak ellenére, hogy méregtelenítő, daganatfejlődést gátló hatásait kísérletekkel igazolták.

Ajánlott napi adag

5-15 gramm, ill. azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

Nagyobb adagban fogyasztva módosíthatja a cukorbetegek terápiáját. Várandósság és szoptatás ideje alatt fogyasztását nem ajánlják a drogok méhstimuláló hatása miatt.

Vissza