Boróka (Juniperus communis)
2003/01/23 08:00
1624 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ez az örökzöld nyitvatermő, kétlaki cserje akár 2-5 m magasra és változatos alakúra képes fejlődni. Főként nyíres fenyvesekben, hegyi cserjés legelőkön lehet megtalálni, de a Duna-Tisza közi homoki borókásokban tömegesen él.

boroka Egyivarú virágaik április-májusban nyílnak, porzósak, hengeresek, ősszel a levélörvök hónaljában egyesével jelennek meg. A következő évben az előző évi hajtások levélhónaljában fejlődnek, míg a termős virágzatok levélhónalji törpehajtások csúcsán képződnek, és kicsik, a rügyhöz hasonlítanak. A termés három tobozpikkelyből összenőtt, elhúsosodó, zöld, majd -második-harmadik évben- éretten hamvaskék színű toboz bogyó, mi két év alatt fejlődik ki, édeskés ízű és gyanta illatú. Törzse alul több ágra oszlik, kérge sima, szürkésbarna színű, majd felrepedező, szalagosan leváló. Fiatal hajtásai ízekre tagolódnak, színük zöld vagy barnásvörös. Rügyei aprók, tojásdadok, hegyes csúcsú pikkelyek borítják. Tűi ár alakúak, 1-1.6 cm hosszúak, váltakozó állású örvben hármasával állnak. A női egyedek szélesek, elterülők, a hímivarúak felfelé törekvők.

Felhasznált része

Főként a termést (Juniperi fructus) használják, és gyakran illóolajat készítenek belőle.

Hatása

Jó vizelethajtó, vesekőképződést gátló, fertőtlenítő és helyi vérbőséget előidéző hatású.

Alkalmazása

A népi gyógyászatban terméséből gyógyteát, gyógypálinkát vagy szörpöt készítenek, de leveles hajtásait is gyakran felhasználják. A szörpöt és a pálinkát leggyakrabban gyomorfájdalmak enyhítésére és étvágytalanság ellen fogyasztják, a termésekből készített gyógyteát vizelethajtásra és vesetisztításra alkalmazzák. Reuma elleni gyógyfürdőkbe gyakran tesznek borókahajtásokat.

Ajánlott napi adag

3-9 gramm termés, 3-6 ml tinktúra, ill. ezekkel egyenértékű kivonat; illóolajból 150-300 mg.

Figyelmeztetés

Nem ajánlatos huzamosabb ideig és nagyobb adagban fogyasztani, mert károsíthatják a vesét. Várandósoknak, valamint vesemedence-gyulladásban szenvedőknek nem javasolt.

A kép forrása: http://regi.fusz.hu/

Vissza