Buborékba zárva
2014/08/26 08:00
714 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az 1970-es és 80-as években készült Vízipók-csodapók című mese egyik főszereplője, még maga Vízipók sem gondolta volna, hogy buborékból házat építeni nemcsak a víz alatt lehet. A szokványosnak semmiképpen sem nevezhető épületforma Franciaország egyik mesébe illő épületegyüttese.

buborekhaz

Buborékos ház?

Az 1970-es években egy magyar származású építész megálmodott egy házat, amely külső és belső megjelenésével a szappanbuborékok mintájára épült fel. Az Antti Lovag néven 1920-ban finn anyától és orosz apától született építész Budapesten látta meg a napvilágot, s talán innen származott a magyar nép és kultúra iránt elkötelezettsége, melynek köszönhetően élet végéig magyarnak vallott magát.

Tanulmányait Stockholmban, majd 1947-től Párizsban folytatta, ahol az École nationale supérieure des beaux-arts intézmény hallgatójaként, híres francia építészektől szerezhette meg a legfontosabb építészeti ismereteket. A 60-as évektől a természet által ihletett formákkal kezdett el kísérletezni, s barátaival olyan életterek létrehozására és megteremtésére törekedtek, amelyek harmóniát alkotnak az emberi testtel.

Gömbfelület pálcákból és hálókból

Az első tervek, amelyek a furcsa épületkomplexumhoz kapcsolódtak 1968-ban készültek el, majd ezzel egy időben megkezdődött az építkezés is Tourette-sur-Luop nevű francia településen. A minden derékszögű sarkot, egyenes vonalat nélkülöző épület szemléletes példája az Antti Lovag által alkalmazott sajátos megközelítésnek. Minden gömbfelületet először pálcákból és hálókból építettek meg, amit aztán a tervező és gyakran maguk a megrendelők csomgoltak be. Ezután került a felületre a betonréteg, s így kapta meg végül az épület a végleges formáját, amelyek szappanbuborékra emlékeztetnek.

Az 1989-ben végleg elkészült ház ma Canne egyik igazi turistalátványossága, amely furcsa külső formája ellenére otthonos belső képet mutat. A Palais Bulles elnevezésű buborékvillát műemlékké nyilvánították Franciaországban, s napjainkban Pierre Cardin divattervező tulajdona. Az épületkomplexum mintegy 1300 négyzetméter, melyből 500 négyzetmétert foglal el a nappali, ami egyben az épület amfiteátruma.

Kilátás a Cote d'Azurra

28 kerek szoba található benne, panorámás társalgóval és 10 lakosztállyal van felszerelve, mely kiváló helyszínt biztosít a nagyszabású partiknak. Akár csak a kert és az ott található medencék, amelyek 8500 méteren terülnek el, és remek kilátással szolgának a Cote d'Azur partjaira. Antti Lovag tehát meghatározó alakja volt az építészetnek, sőt mondhati forradalmasította is azt.  Ez olyanannyira igaz, hogy Japában a buborékház mintájára habházakat építettek, amelyek alapanyaga a polisztirolhab. A forma azonos a Palais Bulles szappanbuborékot idéző alakjával, mindössze az építési mód gyorsabb és egyszerűbb az Antti-féle épülethez képest.

Japán teszt

A 17,5 centiméter vastag styrofoam használatának köszönhetően a lakóépületek hőszigetelése megoldott, a további kezeléseknek hatására pedig ellenáll a rozsdásodásnak, tökéletes a szellőzése és tűzbiztos. A legohoz hasonlatos építmény egy-egy eleme mindössze 65-80 kilogramm, és akár egy hét alatt felépíthető, majd további elemekkel könnyedén bővíthető a házacska. A buborékházakat Japán egyik szigetén már tesztelik, s nem képzelhetetlen, hogy a jövő házának is tekinthető formabontó építmény előbb-utóbb hazánkban is felbukkan.

Címkék: