Célkitűzés és tervezés a WOOP-pal
2020/06/26 08:00
3764 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Szeretnél hatékonyabb lenni a céljaid elérésben? Szeretnél egy kézzelfogható és egyszerű startégiát a tervezéshez? Ha igen, akkor WOOP-ot neked találták ki. Na de mi is az a WOOP?

woop

A WOOP egy tudományos alapokon nyugvó módszer, mely segít a cél kitűzésében és a megvalósításában. A WOOP egy mozaikszó, mely a stratégia 4 elemének kezdőbetűjét: Wish (cél, vágy); Outcome (eredmény), Obstacle (akadály), Plan (terv) foglalja magába.

A módszer Gabriele Oettingen egyetemi tanár nevéhez fűződik, aki a New York-i és Hamburgi Egyetemen oktat pszichológiát. Oettingen 20 éve kutatja az emberi motivációt, a módszerhez kapcsolódó tapasztalatait a Rethinking Positive Thinking: Inside The New Science of Motivation című könyvében foglalta össze.

A WOOP segít a motiváció növelésében és új viselkedési normák kialakításában. Az elmúlt 20 év kutatási tapasztalatai azt mutatták, hogy az élet számos területén hatékonyan használható. Az egészség területén például a fizikai aktivitás növelésére és az egészséges táplálkozás kialakítására. A társas kapcsolatok és viselkedés terén segíthet az előítéletek legyőzésében, a tárgyalástechnika javításában, a múlt feldolgozásában. A tanulás terén növelheti a hatékonyságot a tesztekre és vizsgákra való felkészülésnél; a hátrányos helyzetű gyermekek esetén pedig javulhat a tanulmányi eredmény és az órákon való részvétel aránya.

Hogyan is működik a WOOP a gyakorlatban?

A módszer kicsit hasonlít a meditációra, hiszen itt is az a trükk, hogy arra az időre, míg az ember WOOP-ol, csakis erre szabad figyelnie. Első lépésben tehát meg kell találnod azt az 5-6 percet, amikor intenzíven tudsz koncentrálni, ezt követően indulhat a WOOP. Ülj le, és gondold végig a következő kérdéseket! Fontos, hogy a válaszok esetén ne csak elképzeld, de meg is éld azokat, az örömöt és jó érzést ugyanúgy, mint az akadályokat.

Kezdj hozzá!

  1. WISH (CÉL-VÁGY): Mi a legfontosabb célom a következő 4 hétben vagy ezen a napon? Mit akarok elérni? Egy dolgot kell kiválasztani, és ezt 3-4 szóban összefoglalni.
  2. OUTCOME (EREDMÉNY): Mi az a legjobb dolog, ami történhet velem, ha ezt megvalósítom? Képzeld el, hogy mi fog történni, ha ez a cél sikerül! Például egy vizsgaeredmény vagy egy érzés is lehet ez, 3-4 szóban foglald ezt össze!
  3. OBSTACLE (AKADÁLY): Mi az, ami megakadályoz benne, hogy elérjem? Rossz szokás, egy rossz élmény, érzés? Képzeld el ezt az akadályt, éld meg! Majd ha megtaláltad, foglald össze röviden!
  4. PLAN (TERV): Mit tehetek az ellen, hogy túljussak az akadályon? Hogyan tudom leküzdeni ezt? Ezt is fogalmazd meg pár szóban.
    „Ha ………….., akkor………….”

woop2

Ha beszélsz angolul, akkor ez a videó segítséget nyújthat a WOOP-olásban, mert szépen bemutatja a lépéseket. Ha nem, akkor csak állíts be egy emlékeztetőt (5 percet), hogy ne legyen a WOOP sokkal hosszabb, mint ahogy eltervezted. Az nagyon fontos, hogy elérhető, reális célokat tűzz ki, mert ellenkező esetben csak hátráltatni fog a módszer.

Nézzünk konkrét példákat!

woop3

Egy másik példa:

woop4

A WOOP nem pusztán arra jó, hogy elérhető célokat tűzz ki magad elé, de arra is, hogy megtudd, tényleg neked való-e amit el szeretnél érni. Ha az akadályt megéled, rájössz, hogy tényleg akarod-e az adott dolgot vagy nem fér most bele az életedbe. Ilyen formában segít lemondani olyasmikről, amikről úgy gondoltad, vágysz rájuk, de valójában mégsem. Emellett segít a hosszú és rövidtávú tervezésben is. Érdemes rendszeresen használni a módszert, mert úgy lesz igazán hatékony.

A tudományos adatok azt bizonyítják, működik. Próbáld ki Te is! Rakj rendet a gondolataidban, és tervezz tudatosan!

Tóth Boglárka

Forrás: