Cickafark (Achillea sp.)
2003/01/23 08:00
1941 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában egyaránt honos évelő növényt nálunk cicfarok, egérfarkú fű, ezerlevelű fű néven is ismerik.

cickafark Száraz gyepekben, legelőkön, útszéleken fordul elő, de szikes pusztákon is jól érzi magát. Két fajtája létezik, de ezek közül csak az egyik rendelkezik gyógyító hatással. A gyógyhatású cickafarkot könnyen felismerhetjük, ha virágát ujjaink között szétmorzsoljuk, mert kellemes kamilla illatot érezhetünk. Apró fehér vagy rózsaszín virágai ernyőhöz hasonló virágzatot alkotnak, és júniustól októberig nyílnak. Tőlevelei 20-30 cm hosszúak, 2-4 cm szélesek, lándzsás kerületűek, többszörösen szeldeltek. Lomblevelei szórt állásúak, hosszúkásak, 2-3-szorosan szárnyasan szeldeltek, méretük a szár csúcsa felé kissebbedik.

Felhasznált része

Virágos hajtása (Millefolii herba, Achilleae herba) és az illóolaj.

Hatása

Jó gyulladáscsökkentő, görcsoldó, epehajtó, emésztésjavító, sebgyógyító hatású.

Alkalmazása

A népi gyógyászatban leveleit, virágzatait és virágos hajtásait tapaszok, kenőcsök, borogató- és lemosószerek formájában leggyakrabban nehezen gyógyuló fekélyek és gennyes sebek, ill. vágás, roncsolás és égés okozta sebek kezelésére használják. Emellett gyógyteának elkészítve vagy vizes-alkoholos kivonat formájában sok helyütt gyomor- és bélgörcsöket, valamint gyomorfekélyt kezelnek vele, de fontos alkotórésze a vizelethajtó, vesetisztító és köhögéscsillapító teakeverékeknek is.

A növények részeivel együtt készített főzetet aranyér, valamint szájnyálkahártya-gyulladás, fogínygyulladás és fogágybetegségek kezelésénél is alkalmazzák. A cickafarkfű kivonatait és az azokból nyert illóolajat bőrgyógyászati kórfolyamatok (nehezen gyógyuló sebek, fekélyek és ekcéma) kezelésére, valamint kozmetikai készítmények hatóanyagaként is felhasználják.

Ajánlott napi adag

A virágos hajtásból 4-6 gramm, virágzatból 3 gramm, vagy 3 teáskanál friss növényi préslé, ill. ezekkel egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

A fészkesvirágzatúak hatóanyagaira érzékeny egyéneknél allergiás reakciót válthat ki a hatóanyagait tartalmazó készítmények használata.

Vissza