Citromfű (Melissa officinalis)
2003/01/23 08:00
2486 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Múhfű, meliszafű, rajfű néven is ismeretes ez az évelő mediterrán növény, ami Elő-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén, Közép-Európában és Nyugat-Európa déli részén őshonos.

citromfu Itthon termeszteni szükséges, de néhol kivadul, így számos területen szórványosan is megtalálható, pl. a Középhegységben és a Dunántúl déli részén. Szereti az erdős, sziklás, cserjés élőhelyeket. Illata kellemes, citromra emlékeztető. Júniustól szeptemberig virágzik fehér, néha sárgás vagy ibolyás árnyalatban. Lilás színű szárából illóolajat és teát készítenek. Levelei keresztben átellenesek, nyelesek, széles tojásdadok, vagy szív alakúak. Szára négyélű, magassága az 50-100 cm-t is eléri, többnyire felálló, ritkán elfekvő.

Felhasznált része

A gyógyászatban leveleit használják fel szájápolásra, toroköblögetésre, inhalálásra, borogatás készítéséhez, fürdéshez, szaunázáshoz, légfrissítéshez, illatosításra, bázisolajokhoz keverve masszírozáshoz és testápoláshoz.

Felhasználási javaslat

Citromfű tea: idegi eredetű alvászavarok estében hasznos a citromfű kúra, mikor a teát langyos állapotban, mézzel édesítve célszerű fogyasztani. Hatására kipihenten ébredünk, az egész napunk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, még a reggeli feketekávé is elhagyható. A citromfű leveleiből készült tea a diákoknak is segítője lehet, hiszen hatásosan oldja a vizsgadrukkot. Különböző teakeverékek alkotórészeként kitűnő szer frontérzékenység és fejfájás esetében is.

A citromfű illóolaja: kellemes illatot áraszt a lakásban, nyugtatja a szapora szívverést, a feszült idegállapotot és enyhíti a félelemérzés jellegzetes tüneteit, ami velejárója a stresszel teli életmódnak. Ebben az esetben a citromfű illóolajából készíthetünk masszázsolajat mellkasunkra, vagy egész testünkre. A teához hasonlóan lelkiállapotunkra hat pozitívan, ha aromalámpában 4-5 cseppjét párologtatjuk.

Citromfű fürdő: Külső alkalmazásainak felsorolásából semmiképpen nem hagyhatjuk ki a fürdő hatásosságának hangsúlyozását. Az anyukák egészen biztosan ismerik a kisgyermekek fáradtságának azt a fázisát, amikor a pici szinte mozgáskényszerben szenved; nos, a citromfű fürdő ebben az esetben is meghozza a kívánt hatást.

Hatásai

Nyugtató és vírusölő hatású, megszünteti a székrekedést, görcsoldó, csökkenti a lázat és a vérnyomást, enyhíti a stresszt, fáradtságot és a premenstruációs ingerlékenységet. Kiválóan alkalmazható allergia és lázhólyagocskák esetén is. Ezen kívül szájápolásra, toroköblögetésre, inhalálásra, borogatás készítéséhez, fürdéshez, szaunázáshoz, légfrissítéshez, illatosításra. Gyakran használjuk fűszerként is, mert az étvágyat is serkenti. Levelei jól kombinálhatók más növényekkel, valamint kellemes illatot és ízt kölcsönöz a belőle készített italoknak.

Alkalmazások

Itthon gyomorfájás enyhítésére itták teáját és pálinkával készített kivonatát. A levelekből és virágos hajtásvégekből készült teával pedig az epegörcsöket enyhítették. Szokták kisgyermekek fürdővizébe is tenni, mert nyugtató hatású. Alvópárnába téve idegi eredetű panaszok, szorongás és feszültség oldására önmagában is használatos.

Ajánlott napi adag

4-9 gramm virágos hajtás, ill. azzal egyenértékű kivonat; illóolajból 100-300 mg.

Figyelmeztetés

Mellékhatások és ellenjavallatok nem ismeretesek.

Vissza