Cousteau kapitány - A tengeri élővilág megmentője
2002/02/04 08:00
4166 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Öt éve halt meg a világ leghíresebb tengerkutatója, aki élete főművének a tengeri élővilág megmentéséért alapított Cousteau Társaságot tartotta. Cousteau a kapitány nevet onnan örökölte, hogy 1948-tól egy korvetett vezetett – két év múlva pedig már a Francia Óceanográfiai Mozgalom elnöke volt.

A róla elnevezett társaság várja tagjai sorába a magyar érdeklődőket is.

Jacques-Yves Cousteu a franciaországi Saint-Andre-de-Dubzacban született 1910. június 11-én Daniel és Elizabeth Cousteau gyermekeként. Mindig is szerette a vizet, és fiatal tizenévesként már a gépek iránt is hevesen érdeklődött. Tizenegy éves korában épített egy darumodellt, majd egy elektromos meghajtású autót. Rendkívül élvezte az éppen első aranykorát élő mozit is, rengeteg filmet látott. Erre fel zsebpénzéből addig spórolt, míg nem tudott vásárolni egy kis házi mozikamerát.

> Középiskolásként eléggé unatkozott a suliban, ezért többször kalandos dolgokba keveredett, problémás gyereknek tartották. Szülei ezt megelégelve egy kemény hajózási iskolába íratták, ami megtette a várt hatást: Cousteau élvezte a csodás környezetet, egyre jobban tanult, majd a Hajózási Akadémián tanult tovább Brestben. 1933-ban fegyvermesterként lépett a Francia Tengerészet kötelékébe. Ebben az időben kezdte foglalkoztatni a mélymerülés. És egyre többet gondolkodott egy olyan légzőberendezés kifejlesztésén, mely mélytengeri merülésekre is alkalmas.

> 1937-ben elvette feleségül Simone Melchoirt, két fiúk született: Jean-Michael és Phillipe. Két év múlva azonban már a Francia Haditengerészet tagjaként harcolt a második világháborúban. Kémként számos érdemrendet és kitüntetést érdemelt ki. A háború végeztével azonban ismét elég ideje lett mélytengeri kutatásainak folytatásához. Már 1943-ban tökéletesítették technikusával, Emile Gagnannal az úgynevezett "vízitüdőt" (aqualung), mely a búvárokat több órás merülésre is képesé tette. Ezzel a berendezéssel voltak felszerelve a második világháború után az aknamentesítést végző búvárok.

Cousteau a kapitány nevet onnan örökölte, hogy 1948-tól egy korvetett vezetett - két év múlva pedig már a Francia Óceanográfiai Mozgalom elnöke volt. Ugyanebben az évben megalkotta Calipso nevű hajóját, mellyel további merüléseket tudott végezni. Hogy mindezeket a munkálatokat pénzelni tudja, számos filmet készített (mondani sem kell, nagysikerűeket, mint A csendes világ 1956-ban, és a Nap nélküli világ 1966-ban), illetve számos könyvet is írt. Mindkét tevékenységével elnyerte a francia Akadémia legjobb dokumentum alkotásoknak járó díját. Leghíresebb könyvei: Az élő tenger (1963), Delfinek (1975) és Jacques Cousteau: A tengeri világ (1985). Rengeteg elfoglaltsága miatt kénytelen volt visszavonulni a Tengerészettől. 1957-ben a Monacói Oceanográfiai Múzeum igazgatója lett, és Toulonban megalapította a Tengeralatti Kutatások Egyesületét, majd vezette a mélytengeri árkokat kutató búvárprogramot. Ez a program (angol nevén Conshelf Saturation Dive Programe) egy kísérlet is volt egyben, melynek során kutatók hosszabb ideig tartózkodtak mélytengeri körülmények között, dolgoztak és éltek a tenger alatt.

> 1968-ban felkérték egy televíziós sorozat elkészítésére, és következő nyolc év során A víz alatti világ bevezette a nagyközönséget a tengerek addig ismeretlen világába, a cápák, bálnák, delfinek, korallzátonyok közé. 1974-ben megalapította a Cousteau Társaságot a tengeri élővilág védelmére. Mára e non-profit szervezet több mint 300 ezer taggal bír világszerte. Ronald Reagen, az Egyesült Államok elnöke 1985-ben és 89-ben Béke-díjjal tüntette ki, és a Francia Akadémia is felvette tagjai sorába.

> 1996. január 11-én a Calypso elsüllyedt a szingapúri kikötőben. A kapitány utolsó éveiben jogi vitába keveredett saját fiával, Jean-Michaellel a Cousteau név használata miatt. A világhírű tengerkutató 1997. június 25-én halt meg.