Csalán (Urtica dioica)
2003/01/23 08:00
3641 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Mikor elolvad a hó, szinte azonnal megjelenik, s frissen, zölden máris megtalálható úton-útfélen egyaránt a csípős csalány, csihán, csollán néven is ismeretes évelő növény.

csalan Itthon - főként csípőssége miatt - szinte gyomként kezeljük, igen gyakori aljnövényzete a liget-, láp- és szurdokerdőknek, valamint a száraz tölgyeseknek. Gyűjteni az úttól távoli, tiszta környezetben lévő növényeket célszerű, azoknak is a friss hajtásait, ugyanis az tartalmazza a legtöbb értékes vitamint és ásványi anyagot. A gyűjtéshez használjunk vastag kesztyűt, amelyen keresztül nem érezzük a csaláncsípést. Kivéve, ha reuma, isiász vagy köszvény gyötör minket, ekkor ugyanis kimondottan előnyös a csalán "mérge", mert segít a gyógyulásban, ugyanis a megcsípett területen vérbőséget okoz. A csalán rendszerint kétlaki, de vegyes virágú példányai is előfordulhatnak. Gyöktörzse elágazó, kúszó. Szára négyszögletes, felálló, el nem ágazó, magassága 30-250 cm közötti is lehet. Az egész növény élénkzöld színű, csalánszőrökkel sűrűn borított. Keresztben átellenesen álló levelei nyelesek, szíves tojásdadok, hosszan kihegyezettek, durván fűrészesek. A hímvirágok felálló, rövid oldalágas, a nővirágok hosszabb oldalágú füzérekben állnak. Termése tojásdad makkocska.

Felhasznált része

Elsősorban levelét és gyökerét használják gyógyászati, elsősegélynyújtási és szépségápolási célra. Forrázzák, centrifugázzák, préselik. Külső és belső alkalmazása egyaránt ismeretes.

Hatóanyagok

Gazdag A és C vitaminban, sokféle betegségre használható, mert szelént és vasat tartalmaz. A levelek és a virágos hajtások flavonoidokat, klorofilt és annak származékait, karotinoidokat, víz- és zsíroldékony vitaminokat (C, B-csoport, K1), triterpén vegyületeket, szterolokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A csalánszőrőkben előforduló vegyületek közül a hisztamin és a kolin emelhető ki. A gyökérdrogok esetében a szterolok (például a béta-szitoszterol) emelhetők ki, mint terápiás fontosságú anyagok.

Hatásai

A leveleknek, leveles hajtásoknak és gyökereknek vizeletürítést fokozó hatásuk van. A gyökerek gyulladáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő erővel bírnak.

A csalán levével hatást gyakorolhatunk:

 • csontok és az izmok egészségére,
 • szív működésére és az idegrendszerre,
 • vérkötődésre és a vérnyomásra,
 • fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére,
 • vese működésére,
 • izmok felépítésére,
 • idegek működésére,
 • véredények izomzatára,
 • energiaképződésre és átvitelre,
 • öröklődési anyag egészséges képződésére,
 • oxigén keletkezésére a vérben,
 • immunrendszer állapotára, stb.

Alkalmazások

A Kárpát-medencében élő magyarság nem csak gyógynövényként ismeri a csalánt, hanem táplálékként is jelentős szerepet kap magas vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalma miatt. Zsenge tavaszi hajtásaiból, hajtásvégeiből gyakran készítenek főzeléket, de keverik az állatok (szárnyasok, sertés, szarvasmarha) eledelébe is, a fertőző betegségek megelőzésének céljából. Leggyakrabban a reumás megbetegedések kezelésére használják, nyersen - a fájdalmas testrészek összecsíptetésére -, vagy főzet formájában - gyógyteának vagy gyógyfürdőnek elkészítve. Nagyon jó vértisztító, szabályozza a vérnyomást, erősíti az erek izmait, segíti a szív működését, ezért aztán szinte mindenféle szívpanasz esetén hatásos lehet a csalántea fogyasztása. Jó vízhajtó, megkönnyíti a vese munkáját, és segíti a méreganyagok kiürítését. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vesekő kialakulása. Elsősegélynyújtáshoz vérző sebek esetén a vérzés megszüntetésére használható. A csalánt ehhez pépesíteni kell, majd egy tiszta textilre kenve a sebre borítani. Ezzel a borogatással a fájdalmat is csillapíthatjuk. Alkalmas még az allergiás tünetek (asztma, csalánkiütés, ekcéma, szénanátha) enyhítésére is.

Gyógyászati hatása mellett a szépségápolás területén is jelentős szerepet játszik. Alkalmas a zsíros bőr tisztítására, ápolására, segít a pattanások megelőzésében és kezelésében is. Alkalmazható arcgőzöléssel, krém-változatú használattal, de pakolásként is. A hajat és a fejbőrt csalánlével öblögetve, alkoholos csalánoldattal kezelve erős, egészséges, csillogó hajat, és korpamentes fejbőrt kapunk.

Ajánlott napi adag

A levélből 8-12 gramm, 10-30 ml préslé, 2-6 ml tinktúra (1:5, 25%-os etanol); gyökérből 4-6 gramm, 0,6-1,2 gramm száraz kivonat.

Figyelmeztetés

Ha a levelet nagy mennyiségben alkalmazzuk, gyomorpanaszok, bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő. Egyes irodalmi források szerint a csalánfőzet rendszeresen fogyasztva méhösszehúzódást idézhet elő, ezért a várandósok óvatosan alkalmazzák.

Vissza