Cseh László bronzérmes úszó
2004/08/26 08:00
1905 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
400 méter vegyesen sikerült harmadik helyet szereznie Cseh László magyar versenyzőnek, aki az aranyra is esélyes lett volna, ha a döntő előtt huszonnégy nappal nem szenved lábtörést. De így is csak kevéssel maradt le az ezüstéremről.
ifjabb Cseh László

A délelőtti előfutamban Cseh László a második legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol pillangóúszásnál a rajt után az 5-6. helyen bukkant fel a vízből. Ötven méternél az amerikai Phelps vezetett egy testhossz előnnyel, ő pedig már a második helyen úszott, mely pozícióját a századik méter után is sikerült megtartania. Ugyanez a helyzet maradt a hátúszásnál is, amikor szinte szétszakadt a mezőny, és nagy különbség keletkezett az első, a második és a harmadik versenyző között. Mellúszásnál az amerikai Vendtnek sikerült megközelítenie Lacit, de a magyar versenyzőnek háromszáz méternél még mindig volt majdnem egy testhossz előnye. A távolság egyre csökkent közöttük, háromszázötven méteren Cseh, az amerikai Vendt és az olasz Boggiatto már fej-fej mellett haladt, Phelps ekkor már behozhatatlan előnnyel vezetett. A benyúlás Vendtnek sikerült jobban, a magyar törött lábú fiúnak azonban sikerült megelőznie olasz riválisát.

A számot az amerikai Michael Phelps nyerte meg 4:08.26 perces világcsúccsal. Kiss László szövetségi kapitány az olimpia előtt Cseh Lászlót 400 méter vegyesen a világcsúcsra is képesnek tartotta, de a döntő előtt huszonnégy nappal a fiú a balatonfűzfői edzőtáborban eltörte a lábát, minek következtében a világraszóló idő lehetősége elszállt, de éremszerzésre továbbra is esélyesnek tartották a frissen műtött versenyzőt. Utoljára Darnyi Tamás nyert érmet - aranyat - 400 méter vegyesen olimpián, 1992-ben.

Cseh László névjegye

 • Született: 1985. december 03., Budapest
 • Magassága/Testsúly: 188 cm / 75 kg
 • Egyesületei: Bp.Spartacus
 • Sportága: úszás
 • Versenyszám: 100m hát, 200 és 400 m vegyes, 4 x 100 m vegyesváltó
 • Edzője: Turi György, Nemes Zoltán
 • Olimpiai eredménye: újonc

Legjobb eredményei

vb-2. (400 m vegyes, 2003), vb-7. (100 m hát, 2003), vb-13. (200 m hát, 2003), Európa-bajnok (100 m hát, 400 m vegyes, 2004), Eb-3. (4x100 m-es vegyesváltó, 2004), Eb-11. (400 m vegyes, 2002), rövidpályás Európa-bajnok (400 m vegyes, 2003), rövidpályás Eb-3. (400 m vegyes, 2002), ifjúsági Európa-bajnok, magyar bajnok

Eredmények

Férfi 400 m vegyes, olimpiai bajnok

 1. Michael Phelps (Egyesült Államok) 4:08.26 világcsúcs (régi: Phelps 4:08.41 p, Long Beach, 2004. július 7.)
 2. Erik Vendt (Egyesült Államok) 4:11.81
 3. Cseh László (Magyarország) 4:12.15
 4. Alessio Boggiatto (Olaszország) 4:12.28
 5. Usszama Melluli (Tunézia) 4:14.49
 6. Joannisz Kokkodisz (Görögország) 4:18.60
 7. Miki Jiro (Japán) 4:19.97
 8. Travis Nederpelt (Ausztrália) 4:20.08

Nem esett messze az alma a fájától, hiszen a törött lábbal is olimpiai bronzérmet nyerő úszó szinte már családi hagyományként űzi a sportágat. Ugyanis édesapja a hetvenes években az egyik legjobb hátúszó volt Magyarországon. Mégsem ő szorgalmazta fia mielőbbi "vízbe mártását", hanem a fiú anyai nagyapja. Persze az sem volt mellőzött szempont, hogy Lacit már csecsemő korában sem volt könnyű kivenni a vízből. Már akkor imádta a vizet. Mindegy volt neki, hogy lavór, kád, Balaton, csak víz legyen. Ebből világosan kitűnik, hogy még a fürdetés is órákig tartott náluk, s hogy még a plafon is habfürdős lett a sok pancsolástól. Egyenes út vezetett így az uszodába, de a történet kezdete még korábbra nyúlik vissza.

Laci még meg sem született, amikor a család egy balatoni nyaraláskor találkozott Kiss Miklóssal, a Spartacus edzőjével. A papa (rangos úszó révén) ismerte az edzőt, ki a pocakban lévő jövevényre mutatott, s így szólt: "Ebből a gyerekből úszót csinálunk!"
Úgy is lett. Laci megszületett, s amikor négy és fél éves lett, édesapja kézen fogta, s a Spartacusba vitte, hogy Kiss Miklós edző tanítsa meg úszni a fiát. Ő pedig adott egy úszógumit a kis jövevénynek, s amikor elkerekedő szemmel látta, hogy mennyire jár a gyerek lába, csendben megjegyezte: "Mindjárt adok alád egy kerékpárt, akár azt is hajthatnád a vízben!"

Laci pedig otthon elővette édesapja felszereléseit, és egy ideig azzal a kézellenállással és deszkával dolgozott, amivel egykoron ő. Bár édesapját már nem látta versenyben úszni, mert amikor ő megszületett, idősebb Cseh László már réges-régen befejezte karrierjét. Csak kivágott újságcikkeket látott, amiket nagyszülei őriztek gondosan. Kétségtelen volt, hogy apjától örökölte tehetségét. Idősebb Cseh László ifjúsági kontinenselső volt, Hirsch Károlynál úszott, neki köszönhető, hogy hátúszó lett. Az edző különleges módszerei közé tartozott, hogy papucsot és konzerves dobozt tett úszói homlokára, hogy ezzel a finom újítással megreformálja itthon a hátúszást, ami így már nem egész testből ment. Talán ezért is úszott Cseh László Magyarországon elsőként egy percen belül. Az idősebbik él-hal a fiáért, jó értelemben vett sportszülő. A fiatalabb pedig imádja az apját, hallgat rá, és neki is köszönheti, hogy 18 éves korára világklasszis lett belőle. Ám az öröklött tehetség - ami idősebb Cseh Lászlóról fiára szállt - nem szerzett közvetlen dicsőséget. Küzdeni kellett érte, és leküzdeni.

Amikor ifjabbik Cseh László tizenegy éves volt, kiderült róla, hogy asztmás. Szörnyű élmény volt, amikor fulladozni látták és először kellett hozzá mentőt hívni. Ez az eredményein is nyomot hagyott, abban az évben csak a mezőny végén kullogott. Tüdőkapacitása most is az átlag alatt van. De ez még nem volt elég. Úgy két évvel ezelőtt kifordult a térde, mitől fél évig edzeni sem tudott. Egy reggel felkelt, tett egy rossz mozdulatot, és már vitte is a mentő. Hosszú ideig megmozdítani sem tudta a térdét. A kihagyás hatására úszása is szétesett, de azért csak behozta a lemaradást valahogy. A szerencse akkor sem szegődött mellé, amikor az olimpia előtt néhány héttel a balatonfűzői sporttáborban eltörte a lábát. De kitartása most is a réginek bizonyult, hiszen hatalmas akarattal és erővel küzdött, és - bár az arany megszerzésének lehetősége eltűnt - csak kevéssel csúszott le az ezüstről. Teljesítményéhez szívből gratulálunk!

Idősebb Cseh László névjegye

 • Született: 1952. március 14., Felsőgöd
 • Klubjai: Bp. Építők (1965-69),
 • Újpesti Dózsa (1969-75)
 • Kiemelkedő eredményei: vb-5. (100 m hát, 1973), Eb-5. (100 m hát, 1974), ifjúsági
 • Európa-bajnok (100 m pillangó, 1967), ifjúsági Eb-2. (100 m hát, 1967)

Forrás

 • www.index.hu