Csokit a tankba, aztán irány a Szahara
Varga Gábor
2007/12/01 16:23
595 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Csokoládéval hajtott autóval tervezi átszelni a Szaharát Timbuktuig két brit. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a bioüzemanyagok fejlesztésének és használatának fontosságára - adta hírül az inforadio.hu

Andy Pag és navigátora, John Grimshaw a dorseti Poolból indult, hogy csokoládéval hajtott autóján átvágjon a Szaharán. A páros Franciaországon és Spanyolországon hajt keresztül, majd áthajózik Marokkóba. Hogy elérjék úti céljukat, a mali Timbuktut, 7250 kilométert kell maguk mögött hagyniuk. A két barát egy olyan eszközt is visz magával, amely képes felhasználható üzemanyaggá alakítani a csokoládé gyártásakor keletkező melléktermékeket és a már nem eladható csokit. A berendezést útjuk végén jótékony célra ajánlják fel, akárcsak azt a teherautót, amellyel nekivágnak a kalandnak. Az utazáshoz négyezer kilogrammnyi csokoládémaradékból készült, kétezer liternyi biodízelt visznek magukkal.

A sivatagon egy-egy Toyota terepjáróval kelnek majd át, amelyeket ugyancsak csokoládéból készült üzemanyag hajt majd. A négykerék-meghajtású járművek egészen addig a teherautó gyomrában utaznak, amíg a páros el nem éri a Szaharát. Andy Pag és John Grimshaw olyan túrát akart szervezni, amelynek során járműveikkel nem szennyezik a környezetet. Felvették a kapcsolatot az Ecotec vállalattal, amely kísérleti üzemanyagot állít elő csokoládéhulladékból és éttermekből összegyűjtött fáradt olajból. A két férfi reméli, hogy akciójuk felhívja a közvélemény figyelmét a széndioxid-kibocsátás súlyos veszélyeire.

Az ember okozta (azaz antropogén) éghajlatváltozás azért következik be, mert üvegházgázokat bocsátunk ki a légkörbe. A kibocsátásoknak sokféle forrása van, közéjük tartoznak a gyárak, a mezőgazdaság, amelyek az élelmiszereket és más anyagi javakat állítanak elő a számunkra, az erőművek, amik elektromos árammal látnak el minket, s az autók és repülők, amelyekkel oda utazunk, ahová éppen szükséges. Az üvegházgázok úgy hatnak a Föld klímájára, hogy növekszik az üvegházhatás, ami egy természetes jelenség. Ennek során a vízgőz, CO2 vagy más üvegházgáz a légkörben áteresztik a Nap rövidhullámú sugárzását, ám a Föld által kibocsátott hő-, azaz hosszúhullámú sugárzás nagy részét elnyelik, ami különben a világűrbe távozna. A természetes üvegházhatás nélkül a Föld átlaghőmérséklete -18°C lenne, s a Föld lakhatatlan volna. Az üvegházgázok nagymértékű kibocsátása növeli ezen gázok koncentrációját a légkörben, ami növeli az üvegházhatást, így a légkör hőelnyelését is.