Csombord (Satureja hortensis)
2003/01/23 08:00
3551 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ez az egyéves, lágyszárú, minden részében illatos növény borsikafű, borsfű, pereszlény és nyári csombord néven is ismert

csombord Származási helye a Földközi-tenger vidéke és Nyugat-Ázsia. Mérete 30-60 cm közötti, felálló szárú, tövénél fásuló hajtásai elágazóak. Keresztben átellenesen elhelyezkedő levelei keskenyek, legfeljebb 3 cm hosszúak, épek. A felsőbb levelek tövében fejlődő virágok egyoldalú virágzatot fejlesztenek, fehérek, lilás vagy rózsaszínűek. A dél-európai származású hegyi vagy téli csombord (Satureja montana L.) néven ismeretes évelő növényt leggyakrabban fűszerként használják, mi alacsonyabb termetű (25-35 cm) nálunk ismert rokonánál. Ez szintén tövénél fásuló szárú illatos növény. Merev levelei keskenyek vagy gömbölydedek, keresztben átellenesen elhelyezkedők, hosszuk 1,5-2,5 cm. Fehér vagy lilás virágai jól csalogatják a méheket.

Felhasznált része

Az európai fitoterápiában egyaránt használják a kerti és a hegyi csombord leveles, virágos hajtásait (Saturejae herba) és az azokból kinyert illóolajat (Aetheroleum saturejae).

Hatásai

Illóolajként az antibakteriális, antifungális, antivirális és parazitaellenes, valamint általános tonizáló hatások emelhetők ki. A S. montana illóolaj legfontosabb hatásai: antibakteriális, antifungális, antivirális, parazitaellenes, tonizáló, immunstimuláló, valamint idegrendszeri stimuláló és vérkeringést segítő.

Alkalmazások

A népi gyógyászatban országszerte használták, az ételek ízesítésén és a savanyúságok eltevésén kívül gyógynövényként is. A levelekből, virágos hajtásokból készült főzetek csökkentik a vérnyomást, köptető, köhögéscsillapító, asztmás rohamok esetében görcsoldó és emésztésjavító hatásuk van. Külsőleg gyermekek bőrbetegségeinek (elsősorban pattanásos bőr) kezelésére és fejfájás csillapítására (a főzet gőzének inhalálásával) is használják.
A növény virágos hajtásai emésztésjavító, köhögéscsillapító, tonizáló, valamint toroköblítésre és inhalálásra használt teakeverékeknek, ill. egyéb kivonatoknak lehetnek fontos alkotóelemei.

Ajánlott napi adag

Hegyi csombor illóolajából 114-285 milligramm.

Figyelmeztetés

Mindkét csombord illóolaja a bőrt enyhén, a nyálkahártyákat erősen irritálhatja.

Vissza