Cukorbetegség
2002/07/30 08:00
1301 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A diabétesz mellitus a szénhidrát-anyagcsere zavara, amelyet az inzulin elégtelen termelése vagy a szövetek csökkent inzulin érzékenysége idéz elő. Az inzulin polypeptid hormon és a szervezet legtöbb sejtjének normális glükóz felhasználásához szükséges. Akik diabétesz mellitusban szenvednek, azoknak a szervezetében a sejteknek gátolt a glükózt felhasználó normális képessége, és ennek következtében megemelkedik a vércukor-szintjük.

A cukorbetegeknél a vérben lévő cukor, amely a sejtek legfontosabb energiaforrása (üzemanyaga), nem tud a vérpályát elhagyva a sejtekbe kerülni. Ha valaki eszik, hasnyálmirigye fokozott mértékben termeli az inzulint, azt a hormont, amely lehetővé teszi a cukor felvételét a vérből a sejtekbe.

A diabétesznek két tipusát különböztetjük meg. Az 1-es típusú diabétesz esetében a kalória és a zsír bevitelénél fontosabb a táplálék szénhidráttartalmának kiszámolása. A magas szénhidráttartamú ételek emelik leginkább a vércukor értékét, az inzulin aktuális adagja pedig a vércukor pillanatnyi állásától függ. A 2-es típusú diabétesz esetében a legtöbb beteg túlsúlyos. A szívbetegségek kockázata ez esetben nagyobb. A zsírok kalóriatartalma minden más tápanyagnál magasabb.

A megelőzés, mint minden betegségnél itt is nagyon fontos. A University of Colorado (USA) kutatói már 1997-ben leírták, hogy az egy éves korukig vitaminokat szedő gyermekek között meglepően ritkán fordul elő a béta-sejtekkel szemben kialakuló autoimmunitás, amely tulajdonképpen felelős az 1-es típusú diabéteszért. Béta-sejt autoimmunitásnak nevezik a szervezetben azt a jelenséget, amikor a pancreas inzulint termelő béta-sejtjei ellen ellenanyagok termelődnek, amelyek elpusztíthatják azokat. Több vizsgálatot végeztek és végeznek jelenleg is e tárgykörben, de még a mai napig nem nyert bizonyítást, hogy valójában milyen hatása van a vitaminoknak a diabétesz kialakulására. Ellenkező tézisek kerültek napvilágra, voltak akik egyértelműsíteni vélik az összefüggést, voltak akik különböző tényezőket is tekintetbe véve már nem biztosak abban, hogy bármiféle reláció felállítható volna a gyermekkori vitaminszedés és a diabétesz kialakulása között.

A 2-es típusú diabétesz új eseteinek legalább a 75%-át ki lehetne védeni, állítja egy amerikai endokrinológus. Miután a testsúly csökkentése és a testmozgás jelentik a betegség elleni fő védelmet, erre kell fektetni a hangsúlyt és már fiatalkorban felhívni a figyelmet mi minden elkerülhető az egészséges étrend és életvitel kialakításával. Több száz tanulmány szól arról, hogy különösen az "alma" alkatú (hasi tájon hizásra hajlamos) emberek esetében a cukorbetegség kialulásának rizikója akár tizszeresére is növekedhet.

A rendszeres testmozgás javítja az izomsejtek cukorfelhasználását. Az ülő tevékenységek sem kedveznek a betegségnek. Ügyelni kell az étkezésre és a bevitt ételek tápanyagi összetételére, különös tekintettel a zsír és szénhidrátbevitelre. A későbbiekben részletesen fogunk foglalkozni a diabétesz mellitus tüneteivel és a diagnosztizálás utáni teendőkről, illetve a terápiás lehetőségekről.