Cytomegalovírus-fertőzés
2005/12/06 08:00
9315 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Cytomegalovírus (CMV) fertőzés bármely életkorban kialakulhat. A lappangási időt 20-60 napra teszik, a betegség lefolyását 2-6 hétre. CMV fertőzés okozta nyirokcsomó megnagyobbodás esetén jellegzetes tünet az elhúzódó magas láz, levertség, fáradékonyság, izomfájdalom, fejfájás. A kórképre jellemző, hogy rubeola szerű kiütések jelennek meg, és a nyirokcsomók tesszerte megnagyobbodnak (esetenként ez a tünet hiányozhat is) és gyakori a máj és lépmegnagyobbodás, a hepatosplenomegalia.

Nagyon jellemző a CMV fertőzésre a torokgyulladás (pharyngitis) hiánya. ACMV fertőzés az esetek jelentős részében szövődménymentesen zajlik, esetenként azonban komoly szzövődményeket tapasztalhaunk: tüdő és/vagy mellhártyagyulladás, szívizom gyulladás, izületi gyulladások, idegrendszeri és vérképzési betegségek (encephalitis, polyradiculitis, haemolyticus anaemia, thrombocytopenia, neutropenia).

A laboratóriumi vizsgálatok során a fehérvérsejtek számának megnövekedését tapasztalhatjuk, azonban emelkedett májenzimeket, vagy sárgaságot (icterus) csak igen ritkán találnak.

A CMV fertőzés minden kétséget kizáró diagnózisát csak szerológiai vizsgálatok bizonyítják. A terápia tüneti, mert spontán gyógyulás várható. Ép, jól működő immunrendszer esetén, antivirális kezelés nem szükséges.

Egyéb herpeszvírus-fertőzések

A herpeszvírus- (HSV-1-, HSV-2-,VZV-) fertőzéseket a laikusok is jól ismerik. Szinte mindenkinek van az ismerettségi körében herpeszes beteg, ezért a herpesz felismerése általában nem szokott gondot okozni. A herpesz fertőzést a környezetből kissé előemelkedő lobos alapú, tiszta folyadékot tartalmazó apró hólyagocskák megjelenése jellemzi.
Nyirokcsomó szinten a herpesz fertőzés gyakran jelenik meg fájdalmas duzzanat képében.

Ajakherpesz

A herpesz fertőzések közül az ajkak érintető leggyakoribb formánál a nyirokcsomó érintettség a nyaki és az állkapocs alatti területen jellemző. Az immunrendszer betegségei esetén (AIDS, egyéb immunhiányos állapotok) a herpesz fertőzés az egész szájüregre kiterjedhet (gingivostomatitis herpetica), a fájdalmas hólyagok teljesen elboríthatják a nyálkahártyát. Ilyenkor jellemző a magas láz, a száj-, a garatnyálkahártya és az ajkak heves gyulladása. A klinikai tüneteket az áll alatti és a nyaki nyirokcsomók fájdalmas megnagyobbodása kíséri.

A nemi szervek herpesze

A HSV-2 fertőzés elsősorban herpes genitalis formájában zajlik. A nemi szervek (genitáliák) apró hólyagos (vesiculosus) elváltozásához az ágyéki (inguinális) nyirkcsomók duzzanata társul. A HSV-fertőzések hajlamosak a többszörös kiújulásra.
A fertőzés kezelésére és a visszatérő epizódok lerövidítésére az acyclovir alkalmas.

Bárányhimlő

Bárányhimlő (varicella) kapcsán leggyakrabban a nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók nagyobbodását találjuk. A fertőzést láz, légúti és bélrendszeri tünetek jellemzik, melyek 3-7 napig állnak fenn. A láz oldódásakor jelennek meg a tipikus bőrtünetek (maculopapulosus exanthemák). Ebben a fázisban jelennek meg a megnagyobbodott nyaki és tarkótáji nyirokcsomók. A betegség kisded korban fordul elő leggyakrabban.