Depresszió menetrend szerint
2003/09/11 08:00
4038 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mióta világ a világ, sokan sokszor elgondolkodtak már azon, vajon férfiként jobb-e élni, vagy szerencsésebbek azok, akik nőnek születtek. Kétségtelen, hogy mindkét nemhez tartozásnak vannak határozott előnyei és hátrányai, ízlés (és remélhetőleg szilárd nemi identitás) függvénye, hogy valakinek inkább a katonai szolgálat vagy a szülőszoba gyötrelmei tűnnek-e elviselhetőbbnek.

A menstruációt s az előtte lévő néhány napot mindenesetre sokan gondolkodás nélkül becserélnék mondjuk a rendszeres reggeli borotválkozásra.

A menzesz közeledtét többé-kevésbé minden nő megérzi saját hangulatán, testi-lelki közérzetén: mindenki egy kicsit ingerültebb, érzékenyebb, törékenyebb ilyenkor. Vannak azonban olyanok is - felmérések szerint a nők mintegy 5%-a -, akiknél a menstruáció előtti időszak komoly, olykor akár az elmebaj határát is súroló hangulatingadozással jár. Bár nem mondható, hogy ez az arány elenyészően ritka előfordulást jelentene, a menstruáció előtti hangulatzavarról Magyarországon nagyon kevés szó esik. Valójában még a betegség neve sem igazán honosodott meg nálunk, a Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD) angol kifejezés Amerikában már olyannyira közismert, hogy néhány éve a mentális betegségek kézikönyvébe is bekerült. Az ottani egészségügyi szakemberek úgy találták, hogy szükség lehet egy külön betegségkategóriára, mely a depressziós nők egy kisebb csoportját jelöli; azokat, akiknél a szélsőségesen negatív énkép és rossz hangulat a hónap bizonyos napjaira korlátozódik, olyankor viszont menetrendszerűen megjelenik.

A zavar diagnosztizálása azonban meglehetősen nehéz, hiszen a betegek többsége úgy nevelkedett, hogy az efféle női bajok intim magánügyek, az élet velejárói, nem illik ezzel másokat terhelni, s különben se létezik a kellemetlenségekre semmilyen hatékony gyógymód. Pedig a PMDD tünetei jóval súlyosabbak annál, amit némi önfegyelemmel ki lehetne bírni. Amikor a menstruáció előtti rosszkedv sírógörcs, önvád és öngyilkossági gondolatok formájában jelentkezik, ha az enyhe rossz közérzet napokig tartó félálom-szerű, mozdulatlan ágyban fekvéssé fajul, vagy ha az irritáltság azt jelenti, hogy a beteg szinte minden emberi kapcsolatát, a férjétől kezdve a gyerekein át egészen a munkatársakig romba dönti, akkor valószínűleg nem egyszerű női működésmódról van szó.

A menstruáció előtti hangulatzavar egy jól körülírható tünetegyüttes, tulajdonképpen egy olyan súlyos depresszió, melyet a női hormonális működés befolyásol. A kutatások egyelőre nem egyértelműek, eddig az látszik valószínűnek, hogy a PMDD-ben szenvedő nők szervezetében az átlagosnál kevesebb allopregnanolon nevű hormon termelődik, melynek pedig fontos szerepe volna a stresszre adott reakciók szabályozásában. A pusztán nőgyógyászati, hormonkészítményekre alapozott kezelések azonban eddig nem jártak átütő sikerrel. A többfázisú fogamzásgátlók sokaknál megszüntettek néhány kellemetlen testi tünetet, de a hangulati zavart kevéssé befolyásolták.
A depressziós tünetekre a hagyományos antidepresszánsok sem hatnak számottevően: sok közülük csak fokozza az amúgy is szenvedést okozó aluszékonyságot, koncentrálási nehézséget és falánkságot, ezért mind a pszichiáterek, mind a PMDD-ben szenvedő nők meglehetősen frusztráltak voltak e szerek hatástalanságától. A legújabb típusú, úgynevezett szerotonin visszaszívásgátló (SSRI) gyógyszerek azonban, úgy tűnik, áttörést hozhatnak e kellemetlen betegség kezelésében. (Ilyen pl. a fluoxetin nevű vegyület, mely a Magyarországon is forgalmazott Prozac hatóanyaga, s melyet az Egyesült Államokban kimondottan a PMDD kezelésére Sarafem néven is forgalomba hoztak.) Kevesebb mellékhatással több tünetet csökkentenek hatékonyan.

A diagnózis felállítását és a gyógyszer megválasztását azonban minden esetben pszichiáter szakemberre kell bízni. Csak egy orvos tudja megállapítani, hogy a depresszív állapotot valóban a menzeszt megelőző hormonális változások váltják-e ki, vagy valami más, hangulati vagy szorongásos zavarról van szó. A PMDD-re jellemző testi tünetek hátterében is állhat más, pl. belgyógyászati probléma, melyet az antidepresszáns rendelése előtt ki kell zárni. Sokszor csak néhány hónapig tartó megfigyelés, a panaszokról vezetett napló az, amiből egyértelművé válik, hogy a tünetek a női ciklus váltakozását követik. A gyógyszer beállítása csak ezután következhet.


Győrfi Anna
pszichológus

A szakember várja az olvasók leveleit, akár a cikkekkel, akár egyéni problémáikkal kapcsolatban.

Képek:
http://www.221colab.org/kelly_froh/
http://www.drugscope.org.uk/druginfo/..%5Cwip/11/IMAGES/depression.jpg