Diéta megfontoltan
A túlsúlyosság vagy az elhízás növeli a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegség, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, az agyvérzés, bizonyos típusú rákbetegségek, valamint a légzési problémák kialakulásának esélyeit. Az egészséges, hosszú élet egyik titka az egészséges testsúly. Ma már a divatos wellness és fitness világában diéták százai közül választhatunk. Az alábbiakban ezek közül két fajtát, kevésbé sanyargató ám annál ésszerűbb étrendet fogunk bemutatni.
A fehérjeszegény étrend a vesebetegségek, ammonémia (emelkedett ammonia szint) és májbetegségek esetén alkalmazandó. Ezen diétának köszönhetően a páciens energiadús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálékhoz juthat úgy, hogy közben a fehérje mennyisége csökken.
Javasolt élelmiszerek:
-
zöldségek, hámozott paradicsom, zöldsaláta, sárgarépa
- főtt és párolt húsok, de csak nagyon kis mennyiségben
- másodnapos kenyér, búzakeményítő, burgonyaliszt
- dara kis mennyiségben
- tej, túró, félzsíros túró
- pürézett gyümölcs
- lágyra főtt tojás, ételek ízesítéséhez tojássárgája
- sovány hús, hal, valamint szigorú orvosi ellenőrzés mellett pácolt, fűszeres hús
- margarin, szója-, napraforgó-, repce- és olívaolaj
- kompótok, burgonyakeményítővel készített zselés édességek
- főtt burgonya, krumplipüré
- tea, esetleg citrommal vagy tejjel
- cukor, méz, magozott gyümölcsből készült dzsem
- kis mennyiségben a következő fűszerek: cukor, citromlé, zöld kapor, kömény, só, majoránna, vanília
- zöldség- és paradicsomleves
- a megengedett gyümölcsökből vagy zöldségekből készített levek
Tartózkodjon az alábbi élelmiszerek fogyasztásától:
- sima kenyér, dara, a burgonyaliszt kivételével az összes liszt
- aludttej, kemény sajtok, tejszín, vaj
- keményre főtt tojás, tükörtojás
- füstölt hal, hús
- zsírszalonna, sertészsír, bacon szalonna
- sült krumpli, krumplis fánkok, krumplisgombóc
- az összes hüvelyes növény termése
- csokoládé, édességek, halvah (mézzel édesített préselt szezámmag), kakaó, mogyoró
- erős, csípős fűszerek: paprika, ételecet, paprika, mustár, ecetes torma
- káposzta-, uborka-, gomba-, borsó és bableves
- olajban, roston sült vagy párolt, főtt hús
- dara
- csípős, erős öntetek, szószok
- kakaó, azonnal oldódó cukrozott kakaópor, torták
- szeszes italok
A gluténmentes étrendet fehérjében gazdag élelmiszerek alkotják, jellemző rájuk az alacsony zsír és poliszacharid-tartalom. A glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása tilos. A coeliakiában (nem képes megemészteni a glutént) szenvedő ún. lisztérzékeny gyermekek, az árpát, búzát, zabot, rozst tartalmazó élelmiszerek kivételével normális étrendet követhetnek. Az ezeket tartalmazó élelmiszerek kukoricát, rizst vagy szóját tartalmazó termékekkel válthatók ki.
Javasolt élelmiszerek:
- tej
- kemény és lágy sajtok, tejszín
- hús
- rizsliszttel készült ételek
- pácolt húsok, például sonka, karaj, stb.
- belsőségek (máj, vese, tüdő)
- tojás
- gyümölcsök, zöldségek
- rizs, kukorica, szója, hajdina
- cukor, méz
- zsírok, fűszerek, só, bors
- kávé, tea, kakaó
Tartózkodjon az alábbi élelmiszerek fogyasztásától:
- búzadara, árpagyöngydara, zabdara
- árpa-, zab-, búza- és rozsliszt
- búzaliszttel készült ételek
Sok sikert kívánunk a megálmodott testúly eléréséhez!