Diéta megfontoltan
2002/11/05 08:00
2250 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Igyekezzen olyan életmódot választani, melyben a rendszeres testmozgást ésszerű táplálkozással kombinálja. Előfordulhat, hogy a legjobb formánk elérése érdekében mindössze annyit kell tennünk, hogy megtartjuk testsúlyunkat. Sok esetben azonban fogyókúrára van szükség e cél megvalósításához.

A túlsúlyosság vagy az elhízás növeli a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegség, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, az agyvérzés, bizonyos típusú rákbetegségek, valamint a légzési problémák kialakulásának esélyeit. Az egészséges, hosszú élet egyik titka az egészséges testsúly. Ma már a divatos wellness és fitness világában diéták százai közül választhatunk. Az alábbiakban ezek közül két fajtát, kevésbé sanyargató ám annál ésszerűbb étrendet fogunk bemutatni.

A fehérjeszegény étrend a vesebetegségek, ammonémia (emelkedett ammonia szint) és májbetegségek esetén alkalmazandó. Ezen diétának köszönhetően a páciens energiadús, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag táplálékhoz juthat úgy, hogy közben a fehérje mennyisége csökken.

Javasolt élelmiszerek:

  • zöldségek, hámozott paradicsom, zöldsaláta, sárgarépa

  • főtt és párolt húsok, de csak nagyon kis mennyiségben
  • másodnapos kenyér, búzakeményítő, burgonyaliszt
  • dara kis mennyiségben
  • tej, túró, félzsíros túró
  • pürézett gyümölcs
  • lágyra főtt tojás, ételek ízesítéséhez tojássárgája
  • sovány hús, hal, valamint szigorú orvosi ellenőrzés mellett pácolt, fűszeres hús
  • margarin, szója-, napraforgó-, repce- és olívaolaj
  • kompótok, burgonyakeményítővel készített zselés édességek
  • főtt burgonya, krumplipüré
  • tea, esetleg citrommal vagy tejjel
  • cukor, méz, magozott gyümölcsből készült dzsem
  • kis mennyiségben a következő fűszerek: cukor, citromlé, zöld kapor, kömény, só, majoránna, vanília
  • zöldség- és paradicsomleves
  • a megengedett gyümölcsökből vagy zöldségekből készített levek

Tartózkodjon az alábbi élelmiszerek fogyasztásától:

  • sima kenyér, dara, a burgonyaliszt kivételével az összes liszt
  • aludttej, kemény sajtok, tejszín, vaj
  • keményre főtt tojás, tükörtojás
  • füstölt hal, hús
  • zsírszalonna, sertészsír, bacon szalonna
  • sült krumpli, krumplis fánkok, krumplisgombóc
  • az összes hüvelyes növény termése
  • csokoládé, édességek, halvah (mézzel édesített préselt szezámmag), kakaó, mogyoró
  • erős, csípős fűszerek: paprika, ételecet, paprika, mustár, ecetes torma
  • káposzta-, uborka-, gomba-, borsó és bableves
  • olajban, roston sült vagy párolt, főtt hús
  • dara
  • csípős, erős öntetek, szószok
  • kakaó, azonnal oldódó cukrozott kakaópor, torták
  • szeszes italok

A gluténmentes étrendet fehérjében gazdag élelmiszerek alkotják, jellemző rájuk az alacsony zsír és poliszacharid-tartalom. A glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása tilos. A coeliakiában (nem képes megemészteni a glutént) szenvedő ún. lisztérzékeny gyermekek, az árpát, búzát, zabot, rozst tartalmazó élelmiszerek kivételével normális étrendet követhetnek. Az ezeket tartalmazó élelmiszerek kukoricát, rizst vagy szóját tartalmazó termékekkel válthatók ki.

Javasolt élelmiszerek:

  • tej
  • kemény és lágy sajtok, tejszín
  • hús
  • rizsliszttel készült ételek
  • pácolt húsok, például sonka, karaj, stb.
  • belsőségek (máj, vese, tüdő)
  • tojás
  • gyümölcsök, zöldségek
  • rizs, kukorica, szója, hajdina
  • cukor, méz
  • zsírok, fűszerek, só, bors
  • kávé, tea, kakaó

Tartózkodjon az alábbi élelmiszerek fogyasztásától:

  • búzadara, árpagyöngydara, zabdara
  • árpa-, zab-, búza- és rozsliszt
  • búzaliszttel készült ételek

Sok sikert kívánunk a megálmodott testúly eléréséhez!