Dohányzásmentes világnap - május 31.
2001/05/30 08:00
2127 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az idei dohányzásmentes világnapon az Egészségügyi Világszervezet, a WHO leginkább a passzív dohányzás veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. A passzív dohányzás - azaz a dohányosok által eregetett cigarettafüst belélegzése - ugyanis bizonyítottan ártalmasabb az egészségre, mint az aktív füstölés. A WHO tehát kiadta a jelszót: "Tisztítsuk meg a levegőt!"

Bolygónk hatmilliárd lakosának egyötöde dohányzik. Évente négymillió ember hal meg valamely, a dohányzás káros hatásaira visszavezethető betegségben - tüdőrákban, szív- és érrendszeri megbetegedésben. A cigarettafüst belélegzése - azaz a passzív dohányzás - pedig talán még károsabb, mint maga a dohányzás, az is megbetegedhet tüdőrákban, aki egy szál cigarettát sem szívott el életében, csak éppen valamely családtagja dohányzik.

A legveszélyeztetettebbek természetesen itt is a gyermekek. Légzési nehézségek, középfülgyulladás, asztmás rohamok, hirtelen csecsemőhalál - hogy csak néhányat említsünk a cigarettafüst által okozott betegségek közül. A füstöt alkotó apró nikotinszemcsék pedig ugyanúgy lerakódnak a szobában, mint a por, irritálva a szemet, fejfájás, köhögést, torokgyulladást okozva. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ra évente tízmillió ember halálát okozza majd közvetve vagy közvetlenül a dohányzás. "Globális szabályozásra van szükség, ha valóban életeket akarunk menteni" - mondta a WHO főigazgatója, Gro Harlem Brundtland, még 1999-ben. Ez azonban csak nehezen akar megszületni.

A nagy dohányipari cégek pedig kettős játékot játszanak: maguk között, légkondicionált irodájuk legmélyén elismerik, hogy mind az aktív, mind a passzív dohányzás káros az egészségre, a nyilvánosság előtt azonban tagadják, hogy az utóbbi is legalább olyan ártalmas, mint ha rágyújtanánk. Annak ellenére, hogy nemcsak a (tőlük) független kutatók, hanem az általuk felkért tudósok is megerősítették: a passzív dohányzás különféle betegségeket okoz.

A dohányipari cégek megrendelésére már 1978-ban elkészült egy tanulmány, amely kimondta, hogy a saját egészségének károsítása a dohányos magánügye, a nem-dohányzók egészségének károsítása viszont nem. A tanulmány készítői már ekkor jelezték, hogy ez a problémakör jelentheti majd a legnagyobb veszélyt a dohányipari cégek létére.

Ma pedig már a vállalati stratégiájuk részét képezi az állandó küzdelem az olyan rendelkezések és törvények ellen, amely a nem-dohányzókat védené. Dollármilliókat költenek a (törvényes) kutatási eredmények megtámadására, tudósok megvásárlására, hamis tanulmányok előállítására, hogy életben tartsák a passzív dohányzásról folyó vitákat.

A WHO és partnerei fontos feladatuknak tartják, hogy a passzív dohányzással kapcsolatos igazság napvilágra kerüljön. Az elmúlt hónapokban mindent elkövettek, hogy a törvényhozók, a helyi tisztségviselők és a média felismerjék a kérdés jelentőségét. A tömegtájékoztatási eszközökben (tévé, rádió, újságok) kampányt indítottak, oktatási programokat szerveztek stb.

Mivel a helyi önkormányzatoknak nagy szerepük van ebben a küzdelemben, a WHO felkérte a polgármestereket, hogy csatlakozzanak a "Tisztítsuk meg a levegőt!" kampányhoz. A legsikeresebb városokat nemzetközi elismerésben részesítik: díszvendégként jelen lesznek az idei világnapi ünnepségen, ahol Gro Harlem Brundtland egy speciális díjjal jutalmazza eredményeiket.
(Kőszegi Adrienn)