Dr. Deáktér II.
2000/09/25 08:00
1207 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mostani elsősegélynyújtó fejezetünkben - talán kicsit furcsa -, de nem hétköznapi sérülésekről esik szó. Az égés, a fagyás, az áramütés vagy a kígyómarás nem tartozik a leggyakoribb balesetekhez, mégis Magyarországon nagyon sokan kerülnek ilyen jellegű sérülésekkel kórházba. Természetesen itt is meg kell említenünk, hogy nem helyettesíthetjük az orvosi ellátást, a kórházi felszereltséget, és a szakdolgozókat, viszont lényegesen segíthetünk a rászorultakon, ha ezt a segítséget nekünk kell megadnunk elsőként.

Az égés

Magas hő (forró gőz, gáz, fém) következtében jöhet létre. Az égéseket kétféleképpen osztályozzák az orvosok. Az egyik, az égésnek a mélységét határozza meg, a másik csoport azt mutatja meg, hogy a test felszínének hány százaléka égett meg.

I. fokú égésről akkor beszélünk, ha a bőr kissé megduzzad, vörös, csak a legfelső réteg károsodik. Ezek az égések viszonylag gyorsan begyógyulnak, hámosodnak. Bármilyen (gyógyszertárban is kapható) termékkel könnyen lehet kezelni. Ilyen, pl. a sokunk számára is ismerős Panthenol vagy az Írix, de bármilyen bőrnyugtató gyógyszerészeti termék megfelelő.

II. fokú égés a bőr minden rétegére kiterjed. Eleinte víztiszta, később zavaros hólyagok, úgynevezett bullák jelennek meg. A hólyagokat kiszúrni nem szabad, ilyenkor azonnali hideg folyóvizes hűtéssel kezelhetjük, majd steril fedőkötést helyezzünk rá! Nem segítenek ebben az esetben a kenőcsök sem, lehetőleg forduljunk vele orvoshoz!

III. fokú égés. A legsúlyosabb égési forma, a bőr szürkés színűvé, érzéketlenné válik, a szövetek teljesen elhalnak, és a fájdalom igen nagy, szinte kibírhatatlan lesz. A fertőzés veszélye is igen magas! Mindenféleképpen kórházi ellátást igényel, tehát az egyetlen teendő a mentők értesítése, amennyiben van rá lehetőség, akkor steril kötésekkel kiküszöbölhetjük a fertőzés lehetőségét!

Az égések - főleg a II. és III. fokú csoportba sorolhatók - a szervezetet érintő súlyos ártalmak. Súlyosságát nemcsak a mélysége, hanem a kiterjedése is meghatározza, melynek a mértékét úgy határozhatjuk meg, hogy az ujjak nélküli tenyér tekinthető a test 1%-ának. Ilyen értelmezés mellett a fej 9%, a karok 2×9%, a lábak 2×18%, a has 18%, a hát 18% és az ágyék 1%-nak felel meg. Amennyiben szakszerű segítségre hosszabb időt kell várni, akkor folyadékpótlásról is gondoskodni kell, ilyen pl. a tea.

A fagyás

Tartós hideg hatására jön létre, melyeket különféle tényezők elősegíthetnek. Ilyen lehet az éhezés, az alkoholos állapot, a kifáradás, és gyakrabban fordul elő, pl. az idősebbeknél. A fagyást is sok tényező befolyásolja, ezek pedig a szél, a levegő nedvességtartalma, a hideg tartóssága.

Lehűlésről akkor beszélünk, ha a szervezet fokozatosan hűl le, a beteg fáradttá válik, a tudat elhomályosul, légzési, keringési zavarok alakulhatnak ki, állandó kényszert érez arra, hogy lefeküdjön és aludjon. Fontos tudni, hogy a hirtelen melegítés nemhogy nem segít, hanem még árthat is, hiszen könnyen égési sérüléseket okozhatunk vele. A mentősök ilyen esetekben izolációs fóliákat használnak, amelynek a lényege, hogy megőrizze a test jelenlegi hőmérsékletét. Természetesen ilyen nem áll a rendelkezésünkre, ezért minden körülmények között a fokozatos melegítésre kell törekednünk. Forró italok fokozatos itatásával, a test masszírozásával, dörzsölésével, valamint (ha van erre lehetőség) a fürdővíz fokozatos melegítésével (kb. 15°c-tól) segíthetünk a legtöbbet.

A lokális fagyásokat is besorolhatjuk csoportokba.

I. fokú fagyás: égő, szúró fájdalom, márványozott, majd szederjes bőr, enyhe duzzanat kíséri. Kezelése: melegítés, steril kötés.

II. fokú fagyásra jellemző a vörhenyes, savós hólyagok, a fagyott terület érzéketlenné válik. Az elsősegély a steril kötés, és az orvoshoz eljuttatás.

III. fokú fagyásnál teljes a szövetelhalás, felmelegítés után is szederjes, és érzéketlen marad a bőr. Steril kötés és a mentők értesítése a teendő.

A fagyási és lehűlési sérülések elkerülhetők a megfelelő táplálkozással, réteges öltözködéssel.

Áramütések

A következmények elsősorban az áram erősségétől, a behatás időtartamától, valamint a szervezetben megtett útjától függnek.

Az áramütés okozta égési sérülések ellátása a már ismertetett úton történik. Nagy energia-behatás esetén úgynevezett áramjegy keletkezik, mely szürkésfehér, fájdalmatlan tömöttség a bőrben, és az áram belépési helyén található meg. Az áramütés következményei az izomgörcsök, szívmegállás, légzésbénulás lehet. Szükség esetén az újraélesztés szabályai szerint kell eljárni, melyet a következő fejezetünkben ismertetünk. Az áramütött megközelítése előtt mindenképpen tisztázni kell, hogy a balesetes teste feszültség alatt van-e még, vagy sem. 1000V feletti feszültségű áramkörből való mentésre ne vállalkozzunk, azonnal értesíteni kell a tűzoltókat, illetve az Elektromos Műveket!

Az áramütés igen ritka formája a lépésfeszültség. Ez leszakadt, nagyfeszültségű vezeték közelében adódhat, ahol esetleg több 100kV-os feszültség a talajon néhány méteres körzetben igen meredeken esik 0-ra. Így a talaj két egymástól lépésnyi távolságban levő pontja között akkora potenciálkülönbség van, mely halálos áramütést okozhat.

Rendkívül nagy feszültség (20-30 A-es áramerősség) van jelen a villámcsapásoknál. Behatási ideje rövid, inkább mechanikus hatása (pl. csonttörések) az elsődleges. Villámcsapás után faágszerű rajzolat marad a bőrön, emellett hallás-, látászavarok léphetnek fel. Zivatarok idején kerülni kell a kiemelkedő tárgyakat, fákat, magashegyi túráknál lehetőleg szabaduljunk meg a fém tárgyaktól, ékszerektől.

Kígyómarás

Hazánkban, egyes területeken (Zemplén, Somogy, Győr-Sopron megye) található a keresztes és a parlagi vipera. Baleset nagyon ritkán fordul elő, hiszen ezek az állatok nagyon óvatosak, kerülik az ember közelségét. Ha a marás mégis bekövetkezik, két szúrt seb keletkezik a bőrön, amelynek környéke hamar beduzzad, lilásan elszíneződik, nagyon fájdalmassá válik. A teendő: a seb kinyomkodása, kivéreztetése, akár bemetszéssel, bő vizes lemosása, majd a beteg nagyon gyors orvoshoz juttatása, mentők értesítése. Nem szabad keringésgyorsító italokat (kávé, tea, alkohol) adni a sérültnek, hiszen ezek elősegítik, meggyorsítják a mérgek felszívódását. A seb kiszívása szükségtelen, és veszélyes lehet.


Folytatjuk!