Drámai jövőkép
Varga Gábor
2007/12/01 16:30
720 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Kormányközi Testület több tagja határozott üzenetet küldött: a Föld hőmérséklete az elmúlt évtizedekben döntő mértékben az emberi tevékenység, és nem a környezeti változások miatt emelkedett. A Spanyolországban összegyűlt tudósok prognózisa sötét jövőt vázol fel.

Hirtelen és visszafordíthatatlan hatásokkal járhat az éghajlatváltozás - áll a klímaváltozást vizsgáló nemzetközi testület jelentéstervezetében, amelyről hosszú vita után állapodtak meg a spanyolországi Valenciában, az idén november elején. A dokumentum célja, hogy útmutatást adjon a döntéshozóknak a következő öt évre. A Kormányközi Testület, amelynek több ezer atmoszféra és óceán-szakértő, közgazdász, gleccserkutató és sok más tudományág képviselője a tagja határozott üzenetet küldött: a Föld hőmérséklete az elmúlt évtizedekben döntő mértékben az emberi tevékenység, és nem a környezeti változások miatt emelkedett. A Nobel-díjjal kitüntetett testület küldöttei azért ültek össze, hogy kidolgozzák legújabb állásfoglalásukat, amelyet egyes szavakról folytatott, az éjszakába nyúló vita előzött meg. Sikerült megegyezniük egy olyan szövegben, amely minden résztvevő számára elfogadható, de ugyanakkor érezhető, hogy egyesek keményebb megfogalmazást akartak. A jelentés szerint az "emberi tevékenység, hirtelen és visszafordíthatatlan klímaváltozáshoz és az ezzel járó hatásokhoz vezethet". A jelentés három, az idén kiadott dokumentum megállapításait összegzi a klímaváltozás bizonyítékairól, annak jelenlegi és jövőbeli hatásairól, valamint arról, hogy hogyan lehet kezelni a problémát.

Prognózisuk szerint kilencven éven belül 1-6 Celsius fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet az 1999-es adatokhoz képest, a tengerszint pedig 18 és 59 cm között emelkedhet. Mindez gyakoribb hőhullámokat, viharos esőket és ciklonokat jelent a jövőben. A Testület szerint ezeket vízhiány, éhezés, árvizek és elvándorlás követheti. A hatásokat minden ország megérzi, de leginkább a szegény államok, amelyek a legkevésbé felelősek a klímaváltozásért. Yang Hong, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet, a WMO második embere a héten azt mondta: az éghajlatváltozás a világbékét fenyegeti a forrásokért folytatott viták miatt. Az amerikai delegáció megkérdőjelezte a szövegben a legkeményebb megfogalmazásokat, viszont elfogadta, hogy az éghajlatváltozás "hirtelen és visszafordíthatatlan" eredményekkel járhat.