Ecet a háztartásban
2010/10/26 08:00
1111 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az ecetsav - más néven etánsav - egy szerves vegyület, mely az egyik legegyszerűbb karbonsav (a második legegyszerűbb a hangyasav után). A háztartásban főként vízkőoldáshoz, hígított verzióját főzéshez alkalmazzák, az élelmiszeriparban pedig savanyúság szabályozására használják, s E260-nal jelölik. S hogy mi mindenre jó még az ecet, most kiderül.

... mint altató
Akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept  pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtató hatással bír. Ez a recept az émelygő várandós nőknek is kiváló gyógyír.

... mint szájszagűző
Akinek kellemetlen a szájszaga, tegyen egy pohár vízbe két teáskanál almaecetet, és reggel, este gargarizáljon a keverékkel.

...mint izomlazító
Erős izomláz, húzódás esetén is jól jön az almaecet. Nem kell mást tenni csak egy kisebb törülközőt ecetbe áztatni, cayenne borssal megszórni, majd a kritikus területre helyezni, egy száraz törülközővel áttekerni, majd 5-10 percig rajtahagyni.

...mint szagtalanító
A cigarettától, fokhagymától, haltól és egyéb intenzív szagoktól kellemetlen helyiségben egy csészényi ecetet kell elhelyezni, s az pár óra leforgása alatt közömbösíti a szagokat. Az intenzív szagokat a kezekről is eltünteti. Aki például nem szereti, hogy cigarettaszagú a keze, mártsa ecetbe az ujjait.

...mint folttisztító
Olyan makacs foltok ellen is hatékony lehet az ecet, mint a tinta, vagy a vörösbor. A teendő csupán annyi, hogy tiszta szivacsot kell ecettel átitatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer.

...mint tartósító
A kenyeres dobozt érdemes hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörölni, így a pékáruk tovább frissek maradnak, lassabban lesznek penészesek.

...mint szőnyegtisztító
Szőnyegtisztításkor kiváló háztartási tisztító az ecetes víz, ugyanis nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de az atkák ellen is hatékony, ráadásul a molylepkéket is távol tartja és a szőnyeg színét is felfrissíti.

...mint univerzális tisztítószer
Minden, amit ecetes vízzel törlünk át, higiénikusan tiszta lesz, elsősorban az élelmiszerekkel érintkező területeket (pl.: hűtőszekrény) érdemes inkább ecettel, semmint méregdrága kemikáliákkal tisztítani. Az ecet a makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja és foltokat sem hagy maga után, így üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristály) tisztításakor is ajánlatos bevetni.

...mint vízkőoldó és penészölő
A gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását és vízkőtelenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket. A konyha mellett a fürdőszobában - a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében, a fogmosó pohárban - is hatékonyan felveszi a kesztyűt a vízkő és feketepenész ellen.

További információk és tippek a Szelektív honlapján olvashatók.