Éden-terv
2002/07/26 00:00
778 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Angliában a Cornwall-félszigeten egy régi agyagbánya területén hatalmas félgömbök hívják fel magukra az arra járók figyelmét. Az Éden-terv üvegházai, a XXI. század botanikus kertje a brit kormány és az EU segítségével jött létre. A projekt 140 millió euróba került és a tervek szerint évente 600 ezer látogatót fogad majd. A "buborékok" körül kertek borítják az öreg felszíni bányát. Bent, az üvegházakban trópusi növényekben gyönyörködhet a látogató.

A XXI. század botanikus kertje

A botanikus kert felépítése nagyjából 140 millió euróba került. A brit kormány, a Millenium-bizottság és az EU finanszírozta. A tervek szerint évente 600 ezer látogatót fogad, de már ebben az évben 2 millióan tekintették meg. A kertnek nincs laboratóriuma, de kutatási programokat szervez a félsziget egyetemeinek.

Az üvegházak a legmodernebb technológiával készültek. Rugalmas, igen ellenálló vázakkal, hogy stabilan álljanak a kráter agyag-homok-kő talajában. A félgömbök átlátszó műanyagból vannak, 50 méter magasak. A legnagyobb, a trópusi üvegház, 250 m. hosszú, 150 m. széles. A hőmérséklet benne 26 fok, a páratartalom a látogatási idő alatt 60, éjszaka 90 százalékos. Rizs, kávé, cukornád, bambusz, kakaó, különféle fűszernövények élnek benne. A növények a földrajzi élőhelyük szerint vannak elhelyezve, külön az ázsiai, az amerikai és az óceániak flóra.

A mediterráni üvegházban a 30. és 40. szélességi fok között termő növények vannak. A kert közepén nagy táblán a következő információsor olvasható: "Ha a föld összezsugorodna egy 100 lakosú falu méretére, 57 ázsiai, 21 európai, 14 amerikai és 8 afrikai élne rajta. A százból 70 fehér és 30 nem fehér lenne. 89 lenne heteroszexuális és 11 homoszexuális. 6-é lenne a világ gazdaságának 59 százaléka és mind a 6 az USA-ból származna. 80-an élnének rossz lakáskörülmények között, 70-en nem tudnának olvasni és 50-n lennének alultápláltak. 1-nek lenne felső fokú képzettsége és ugyancsak 1-nek számítógépe."

Az Éden-terv meghirdetett célja elősegíteni a növények, az emberek és az erőforrások életbe vágó összefüggésének megismerését és felelős kezelését egy mindenki számára elviselhető jövő érdekében. (gluck)

Az Éden terv hivatalos honlapja