Édes élvezet a maják birodalmából
2014/08/29 08:00
694 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Biztos vagyok benne, hogy néhány ember kivételével, mindenki rajong a csokoládéért. Édes vagy olykor különleges íze ellenére mindegyik finomság alapanyaga ugyanarról a növényről származik. Az olykor húszméter magasra is megnövő, örökzöld kakaófa magja különleges szerepet is betöltött az ősi Amerikában.

chocolate-520

Kakaóbabért bármit

A maja birodalom fénykorában, másfél ezer éve, négyszáz szem bab tett ki egy zontlit, nyolcezer pedig egy xiquipillit. Fizetőeszközként az aztékoknál száz kakaóbabért rabszolgát, tíz szem babért nyulat, tíz babért pedig a prostituáltak szolgáltatásait lehetett megvásárolni. Amikor a maják legyőzték az aztékokat a hadisarcot is kakaóbabban kellett a vesztes félnek megfizetni. Nem véletlen tehát, hogy a „cacau” eredeti neve is venni, cserélni, vásárolni. A kakaóbabból készült italok a vallási ritusok kellékekként is megjelentek, majd az aztékok a keserű italba fahéjat, ánizst, vaniliát, kukoricalisztet kevertek és erjesztették, hogy az így előállított ital lágy és édes legyen.

Az Azték Birodalmat meghódító Hernán Cortés látván, hogy a bennszülöttek fizetőeszközként használják a babot, rájött, hogy a fán termő növény értékes lehet, ezért lemészárolt a bennszülötteket, és lefoglalta az ültetvényeket. Később a Karib-tenger mellékén maga is számtalan ültetvényt telepített. A spanyol konkvisztádor aztán saját hazájában is magával vitte a kakaóbabot, ami hosszú ideig azonban nem volt a spanyolok kedvence.

Lassú hódítás

Nem is jutott el hosszú ideig más európai országba csak a 17. századot követően. XIII. Lajos francia király felesége Ausztriai Anna királynénak köszönhető, hogy az édes finomság Spanyolország után Franciaországban is megjelent. A csokoládé történetének következő állomása során az 1600-as évek Angliájában már forró csokoládét isznak az emberek, és 1657-ben megnyílik az első csokoládét kínáló étterem.

A Cadbury és a Lindt

A szomszédos Franciaországban néhány évvel később tudományos alapokon is meghatározzák, hogy milyen összetevőkből áll az optimális csokoládérecept. Az angolok aztán újabb nagy lépésre szánták el magukat, és felépítették az első csokoládégyárat, majd Fry csokoládéként árulni kezdték, a később Cadbury néven ismerté vált termékeket.

1828-ban a holland Houten feltalálta a kakaósajtológépet, amely a nehéz zsíranyagok kiszűrését követően még finomabbá tette az édességet. A berni Lindt csokoládégyár az 1800-as évek végére finomította a csokoládégyártás eljárásának folyamatát módosítva a használt alapanyagokat és a főzési időt.

A ma gyártott csokoládék összetételükban legalább 35 százalék kakaó-szárazanyagot tartalmaznak, s ebből legalább 18 százalék a kakaóvaj és 14 százalék a zsírmentes kakaó-szárazanyag. A csokoládé mintegy 300 ismert vegyületet tartalmaz, amelyek között serkentőszerek, valamint élettani szempontból fontos elemek egyaránt vannak. A sors iróniája, hogy Mexikó, ahol a maják először ízlelték meg az „istenek eledelét”, ma már kis pontja a világ kakaótermelésének.

Nem meglepő viszont, hogy a világ kakaótermésének mintegy harmadát az édességimádó amerikaik jutattják el a külföldi piacok jelentős részére.

Címkék: