Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)
2003/01/23 08:00
2005 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Más nevén: cukorkóró, múzgyökúr, údesfa, higvirics, likviric, mézgyökér. Őshazája Dél-Európa, Kis-Ázsia, Afganisztán, Dél-Szibéria, Nyugat-Kína, nálunk a termesztésből vadult ki.

edesgyoker Ezt az évelő növényt nagy valószínűséggel már az ősember is használta, méz helyetti édesítőszerként. A növény szára 1-2 m hosszú, bordázott, levelei páratlanul szárnyasan összetettek. Virágzata laza fürt, a párta színe halványvörös és ibolyaszín között változik. Termése 1,5-3,0 cm hosszú, 5-6 mm széles hüvely. Magja 3-4 mm-es, vese alakú, barna színű. Szaporítása gyökértarackokkal vagy magvetéssel történik március-április környékén. A 2 cm vastagságú gyökereket ősszel kifordítják a földből, mosással letisztítják, majd kiterítve szárítják.

Felhasznált része

A gyöktörzs a gyökerekkel (Liquiritiae rhizoma et radix).

Hatásai

Gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), görcsoldó (antispasmodicus), köptető (expectorans), immunstimuláns és fekélyellenes (antiulceratív).

Alkalmazások

A népi gyógyászatban önmagában vagy más növényekkel keverve alkalmazzák köhögés, szamárköhögés és influenza ellen, nyersen pedig gyógyteának elkészítve fogyasztják. Gyakori alkotórészei a köptető- és köhögéscsillapító, valamint gyulladáscsökkentő, fekélyt kivédő hatású készítményeknek, miket gyomor- és nyombélfekély megelőzésére és kezelésére használnak. Az édesiparban cukorkák színezésére és ízesítésére, medvecukor készítésére (az édesgyökér besűrített kivonata) használják, de cukor pótlására nem használható. A söripar a barna sörök színezéséhez és a Porter sör ízesítőjeként alkalmazza. Édesgyökér-tartalmú gyógykészítények: Lakrimen Neu pasztilla, Ulgastrin Neu tabletta.

Ajánlott napi adag

5-15 gramm gyökeres gyöktörzs vagy 200-800 milligramm glicirrizin, ill. ezekkel egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

Használják májzsugorodás, magas vérnyomás, hypokaelemia és súlyos veseelégtelenség esetén. Várandósság időszakában fogyasztása nem javasolt. Az ajánlott mennyiségeket sem tanácsos 4-6 hétnél hosszabb ideig szedni.

Vissza