Édeskömény (Foeniculum vulgare Mill.)
2003/01/23 08:00
1147 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Földközi-tenger környékén honos, rendkívüli alakgazdagsággal rendelkező faj édeskömény nevén kívül údeskömúny, ánizskaporz néven is ismeretes.

edeskomeny Általában fűszerként termesztik, élettartama egy vagy két éves is lehet. Magassága gyakran a 2 métert is eléri, hamvaskék színű szára erősen elágazó, hengeres, hosszirányban bordázott. Lomblevelei szárnyasan összetettek, sallangosak, fonalasak. A levélnyél az alapi részénél hólyagosan felfújt. Virágai aprók, többnyire sárga színűek, a főhajtás csúcsán vagy levélhónalji oldalhajtásokon összetett ernyővirágzatokban rendeződnek. Termése ikerkaszat, 5-10 milliméter hosszú és 2-4 milliméter széles, miket egy villásan elágazó terméstartó fog össze. Íze, illata az ánizséra emlékeztet.

Felhasznált része

A termése (Foeniculi fructus).

Hatóanyagok

2-6% illóolaj, aminek mintegy 50-90%-át az ízéért és illatáért felelős transz-anetol teszi ki.

Hatásai

Jól kifejti szélhajtó (karminatív), emésztés- és étvágyjavító (digestív, aperitív), görcsoldó (antispasmodicus), gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), fertőtlenítő (antiszeptikus), tejelválasztást fokozó (laktagóg), nyákoldó (secretolyticus), köptető (expectorans) hatását, és a vizeletben lévő védőkolloidok képződését is fokozza.

Alkalmazások

A népi gyógyászatban gyakran készítenek magvaiból teát, elsősorban szélhajtó hatása miatt. Gyerekeknél gyomor- és bélgörcsök ellen is használ. Emellett légúti megbetegedések kezelésére is jól alkalmazható. Cukorral megpirítva, majd vízzel felengedve köhögős gyermekeknek segít a gyógyulásban.

Ajánlott napi adag

A termésekből 10 évesnél idősebb gyermekeknek és felnőtteknek 5-7 gramm, 4-10 éves korig 4-6 gramm, 1-4 éves korig 3-5 gramm, 1 éves korig 2-4 gramm; szirupból és mézből 10 éves kor felett 10-20 gramm, 4-10 éves korig 6-10 gramm, 1-4 éves korban 3-6 gramm. Az illóolaj napi adagja 60-120 milligramm.

Figyelmeztetés

Várandósság ideje alatt nem ajánlott.

Vissza