Egészség - Lúdtalp
2002/10/29 08:00
6414 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az evolúció során az emberi láb úgy alakult ki, hogy lehetővé tegye az egyenetlen talajon való járást. Ez állandó alkalmazkodást kívánt meg a lábtól, valamint az izmok finom játékát, ami által azok formában maradtak

Ennek véghez viteléhez szükség van a lábban található mind a 26 csont, 33 ízületi találkozás, 19 izom és 107 ínszalag jelenlétére, és rendeltetésszerű használatára. A folyamatos cipőhasználat, valamint az egyenletes, sima talajon való járás már különösebb erőfeszítés nélkül hozhat létre olyan jellegű problémákat, mint pl. a lúdtalp.
A lúdtalp definíciója:
A hosszanti boltozat teljes lesüllyedésével járó, tartós deformációt okozó statikai lábbetegség, amely már a láb csontjainak bizonyos mértékű átrendeződését, elmozdulását is jelenti. Tünete a kifelé álló lábfej.
A kisgyermekek esetében 3 éves korig nem beszélhetünk lúdtalpról, mert születéskor a lábunk telitalpas, ami azt jelenti, hogy a boltozatok helyét egy zsírpárna tölti ki. A gyermek növekedésével, a járás tanulásával a rövid talpizmok elkezdenek erősödni, fejlődni, aminek az lesz az eredménye, hogy kialakul a talp haránt és hosszanti boltozata.
Ha a boka befelé esik, és a lábujjak szétállnak, akkor valószínűleg lúdtalpunk van. Az túlsúly mindenképpen kockázati tényező, hiszen a nagy súly jelentős teher az ízületeknek. A lúdtalp felismerésekor, vagy gyanújakor minél hamarabb érdemes felkeresni az orvost, mert a mihamarabb el kell kezdeni a kezelését. A lúdtalp eredményesen kb. 24 éves korig kezelhető ki. Ezután már csak a tünetek enyhíthetők, valamint a további károsodás előzhető meg. Az elhanyagolt lúdtalp következményeként szembe kell néznünk hát- és derékfájással, izomfájdalmakkal és fáradtsággal. A lúdtalp gyógyításásban központi szerepet játszik a lúdtalpbetét.
Lúdtalpbetét:
a láb statikai megbetegedéseinek kezelésére való gyógyászati segédeszköz, amelyet a lábbeli talpbélésére raknak.
A lúdtalpbetéteket az orvos felírhatja receptre. Köztük vannak már olyanok is, melyeket akár szandálban is lehet hordani, és olyanok is, melyek sportolásra alkalmasak. Az esztétikai problémát, melyet a betét alkalmazásával szemben fel lehetett hozni, ezzel tehát át lehet hidalni.
A lúdtalp kezelésére vannak bizonyos tornagyakorlatok, melyekkel kapcsolatban az orvostól, vagy gyógytornásztól kérhetünk információt. A régi tanács, miszerint minél többet járjunk mezítláb, még mindig hasznos, persze a jelenlegi időjárás ezt nem teszi lehetővé, kivéve persze, ha a lúdtalp mellé szükségünk van egy kis megfázásra.