Egészséges életmód – ahogy mi, nem szakemberek látjuk
2014/10/21 08:00
2919 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az egészség megtartása az alapvető biológiai adottságokon kívül főleg a hozzáálláson és az egészség megőrzésére tett erőfeszítéseken múlik. A különböző, e témában készült kutatások résztvevőinek válasza alapján, az egészséget leginkább fenyegető tényezők a túlfeszített és stresszes életmód, a mozgáshiány, valamint a helytelen táplálkozás. De vajon, aki a vidéken élő szüleitől, otthonról hozza a csirkét, az bio élelmiszert fogyaszt, és már tett valamit az egészsége érdekében?

A WHO ide vonatkozó definíciója szerint „az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.  Az európai országokban az ehhez kapcsolódó tevékenységek, attitűdök és üzleti szerepvállalások egyre jobban felértékelődnek. Ha a lakosság önértékelését nézzük, akkor elmondható, hogy a felnőtt lakosság túlnyomó többsége elégedett az egészségi állapotával vagy legalábbis megfelelőnek tartja azt. Az egészségi állapot az életkor növekedésével általában romlik. Míg a fiatalabb válaszadók (15–35 év közöttiek) 87%-a érzi magát jól, az idősebbek körében már sokkal kevesebben állítják ezt. A lakosság, ezen belül elsősorban a nők, egyre jobban felismerik az egészségtudatos magatartás fontosságát.

Egészség-magatartás, mint megelőzés

Az egészség-magatartás azt jelenti, hogy az egészségünk alakításáért nagy részben mi magunk vagyunk felelősek, hiszen egészségmagatartásunk, káros vagy éppen hasznos életmódbeli szokásaink számos betegség kialakulásához/megelőzéséhez hozzájárulhatnak.

egsmod520 Kép forrása: https://www.facebook.com/csiriocsira

A Generali 2010-es TestŐr-kutatása szerint a magyar felnőtt lakosság köréből kikerült válaszadók többsége (58%-a) úgy gondolja, hogy egészséges életmódot folytat. Az átlagnál nagyobb arányban állítják ezt a fiatalok, különösen (a 24 év alattiak), azok, akik nem dohányoznak, és azok, akik normál testsúlyúak.
Mit tesznek a magyar emberek az egészségük megőrzéséért? Nem jellemző, vagy nem megoldható például, hogy heti rendszerességgel sportoljanak (pláne ha az fizetős), évente 2 hetet egyfolytában nyaraljanak/pihenjenek, illetve hogy stresszmentesen éljenek. Ugyanakkor jellemző, hogy mindig rendszeresen étkeznek, heti egyszer friss levegőn sétál, gyalogoljanak.

Min változtatnának az emberek, hogy egészségesebben éljenek?

A KSH és az Európai Unió kutatása szerint (Statisztikai Tükör, IV. évfolyam 50. szám, KSH 2010. április) az egészségtudatos magatartás fontosságát a lakosság többsége elismeri ugyan, de férfiak 28%-a, a nők 42%-a úgy gondolja, hogy semmit nem változtatna annak érdekében, hogy egészségesebben éljen. Ha valaki képes arra, hogy többet sportoljon, stresszmentesen éljen, kevesebbet idegeskedjen és ha túlsúlyos, akkor lefogyjon, a megkérdezettek szerint már egészség-tudatosan él.
A felnőtt lakosság negyede sportol, illetve végez valamilyen mozgást rendszeresen. A 20-24 éves fiatalok körében a legmagasabb a rendszeresen sportolók aránya.
A 35-45 évesek körében a legalacsonyabb a mozgás iránti igény. Ez persze nem azt jelenti, hogy a középkorúak ne szeretnének mozogni, hanem inkább azt, hogy ebben a korban már általában jellemző, hogy családban, gyermekkel élnek, dolgoznak, ezért a napi, heti időmérlegükbe nem fér bele. Szintén a válaszadók harmadát jobban foglalkoztatja egészsége megőrzése (főleg a kevesebbet mozgó középkorúakra igaz ez), mint egy lehetséges betegség. Azaz ha már nem tudnak aktívan mozogni, akkor például az egészségügyi szűrésekkel óvják egészségüket.

Mi akadályozza az embereket abban, hogy egészségesen éljenek

A KSH és az Európai Unió kutatása arra is kereste a választ, hogy mi akadályozza a válaszadókat abban, hogy egészséges életet éljenek. A legtöbben az alábbi indokokat fogalmazták meg: 1. időhiány, 2. nehéz anyagi helyzet, 3. munkahelyi stressz, 4. orvosoktól való félelem, 5. nem érzi veszélyben magát, 6. környékén nincs lehetősége a sportolásra, szűrővizsgálatokra.

Mit tesznek az emberek az egészségük megőrzése érdekében

Amikor a megkérdezetteknek saját szavaikkal kellett elmagyarázni, hogy „Mit jelent az egészséges táplálkozás?” a következő válaszok születtek:  Minden olyasmit meg kell adni a szervezetnek, amitől jól fejlődik. Fontos a változatos étkezés sok zöldséggel, sovány húsokkal és gyümölcsökkel, tejtermékekkel - mindenre szükségünk van, persze csak mértékkel és változatosan. Lehetőség szerint jó, ha az asztalunkra kerülő élelmiszerek friss, bio élelmiszerek.

És mit jelent az egészséges életmód?

Harmóniában élni önmagunkkal, mely állapot legfőbb jellemzője, hogy szervezetünk jól érzi magát, „amikor az ember teste és lelke harmóniában van″. Ehhez persze tenni kell.  A rendszeres mozgást, az egészséges táplálkozást, a kellő pihenést jelenti. Fontos megválogatni, hogy az ételeink mennyiségileg, minőségileg megfelelőek legyenek, és törekedni kell rá, hogy környezetünk minél stresszmentesebb körülményeit kialakítsuk mozgással, sportolással, s lehetőség szerint  kerüljük a nikotint, alkoholt, drogokat. Tulajdonképpen egy egyensúlyi állapot, melyben kellő odafigyelést érdemes tanúsítani az étrendre, mozgásra, pihenésre.