Egy cserép virággal segíthetsz
2013/04/30 08:00
1022 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az önkéntesség olyasmi, amit külső nyomás nélkül, belső indíttatásból vagy meghívás útján a szabadidőnkben anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalunk. Az emberiség életének, kultúrájának az ókori idők óta része valamilyen formában, s hazánkban is egyre növekszik az önkéntes munka mennyisége.

stethoscope_isolated_on_white_background_converted

Önkéntesség Magyarországon

Az önkéntes tevékenységnek többféle módja van. Lehet egyéni vagy csoportos, rendszeres vagy alkalmi, belföldi vagy külföldi, a közös bennük, hogy a közös jó érdekében személyes akaratból végezzük. Miért jó annak, aki segít? A gyerekek nevelése, szociális fejlődése szempontjából fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak, erre remek alkalom valamilyen önkéntes programban való részvétel. Pályakezdő fiatalok számára is nagyon hasznos tapasztalat lehet, hiszen első munkahelyi gyakorlatukat így segítő környezetben tehetik meg. Ugyancsak jótékony hatással lehet a munka világából ideiglenesen vagy véglegesen kiszorultak, munkanélküliek vagy nyugdíjasok számára, hiszen elősegítheti a munkaerőpiacra való visszakerülést és az önkéntes tevékenység során mindvégig érezhetik, hogy a társadalom értékes, hasznos tagjai, akikre szükség van.

„Az önkéntesek által elvégzett munka mennyisége 10 év alatt több mint harmadával növekedett. A legtöbb ilyen tevékenységet a lakóhelyi, települési segítségnyújtás (68 %), a hivatalos ügy elintézése (41 %), illetve a szociális, egészségügyi, művelődési területen tevékenykedő szervezetek segítése (21 %) területeken végezték. Az adatok szerint az részt vevők legszívesebben a gyermekek számára nyújtanak támogatást (22 %). Magas a fogyatékosokat támogatók száma, illetve az idős emberek számára végzett önkéntes tevékenység (12–12 %) is. Egyre alacsonyabb viszont az átlagos életkor, ma már a középiskolások is jelentős szeletet vállalnak, csak az idős (különösen a nagyon idős) emberek körében válik ritkává a tevékenység. A legaktívabbak a 31–40 éves korosztályba tartozók.”  (www.onkentes.hu)

Önkéntes fiatalok

A fiatalok önkéntességre nevelése fontos cél, ezért ma már részét képezi az iskolarendszerünknek is. A középiskolások bizonyítványának tartalmaznia kell és az érettségi vizsgára való jelentkezés egyik előfeltétele lesz 2014-től, hogy a tanulók 60 óra önként választott társadalmi tevékenységet tudjanak igazolni. Ez a 60 óra a négy középiskolai évfolyamra elosztva tanévenként csupán 15 órát, azaz 2-3 nap elfoglaltságot jelent.

Színes Kórház

Hazánkban is sok olyan lehetőség adódik, ahol önkéntes munkát vállalhatunk, ilyen például a Színes Kórház civil kezdeményezés.

A következő rendezvényükre 2013. május 4-én délelőtt kerül sor a Szent Imre Kórházban, ahol beltéri növényesítést rendeznek. A szervezők célja felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy közösen tenni tudunk környezetünk szebbé tételéért, a magyar egészségügy fejlődéséért. A munkát szakmai szempontból Megyeri Szabolcs kertészmérnök felügyeli majd.

Bobek Fannit, a program ügyvivőjét kérdeztük:

Mit takar pontosan a Színes Kórház kezdeményezés? Ki volt az ötletgazda?

A Színes Kórház kezdeményezés célja, hogy színekkel, ez által élettel töltsük meg a kórházakat. Szeretnénk élhetőbb környezetet biztosítani a betegeknek, a hozzátartozóknak és a kórházi dolgozóknak egyaránt.

A Színes Kórház a szivesseg.net oldalon jött létre 2011-ben. Az alapötletet egy Bécsben élő lány, Anikó vetette fel. Ismerősével kórházban járt és elszörnyülködött, hogy milyen sivárak a betegterek. Az ő ötlete volt, hogy gyűjtsünk képeket a kórházak részére. Ez sokaknak megtetszett, jelezték, hogy szívesen foglalkoznának az üggyel, lett egy ügyvivő, ez vagyok én, aki összefogja a csapatot és megkezdtük működésünket.

A képek gyűjtése folyamatos. Ezekből sokfélét kapunk: digitális készítésűt, kézzel rajzoltat, selyemfestéssel készült képet, gyerekek által készített rajzokat stb. Emellett bármilyen dekorációs tárgyat szívesen fogadunk! Adtunk már át ablakmatricát és gyermek faliórát is.

Nonprofit szervezetként mindent felajánlásból finanszírozunk, magánszemélyek, vállalatok és egyetemi szervezetek egyaránt támogatják kezdeményezésünket.

Mi volt az első akciótok? Hogyan szerveződött? Milyen nehézségek adódtak? Mekkora sikere volt?

2012 tavaszán volt az első nagy projektünk a II-es számú Gyermekgyógyászati Klinikán, dekorációs falfestéssel színesítettük egy kórterem falait. Az eseményen több mint 30 önkéntes segédkezett, ismerősök és vad idegenek egyaránt.

Az önkéntesek többsége jelezte, hogy további projektjeinken is szívesen részt venne, így az ő részükről is pozitív a visszajelzés. Az önkéntesek ebédjét szintén felajánlásból biztosítottuk: mindkét nap 10-10 pizza érkezett, hogy megpihenve kicsit, közösen fogyasszuk el azokat.

Az előkészületek voltak a legidőigényesebb munkálatok: megtervezni, mi kerüljön a falra, beszerezni a szükséges eszközöket, projektort csak az utolsó napokban sikerült, a festékről, amit első körben kaptunk, kiderült, hogy nem is lemosható (epidemiológiai előírás a kórházakban), végül szerdán szereztünk festéken a szombati festésre.

Hány kórházban, név szerint mely intézményekbe falaira sikerült eddig színt vinnetek?

7 kórházban jártunk, ezek a Szent Imre Kórház, a Szent István Kórház, a Démétér Ház, a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlege, a Szent János Kórház, a II.sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a Bethesda Gyermekkórház.

Mik a távlati célok?

Évente rendszeresen egy, de inkább két nagy projekt. Nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a felnőtt osztályokra is. (Sok alapítvány szervez festéseket, de általában csak gyerekosztályokra. Mi szeretnénk a felnőttek kórházi körülményeit is rendezni kicsit.)

A másik vonal, amit fontosnak tartunk, hogy kifejezzük az egészségügyben dolgozók felé, hogy a civil társadalom sem közömbös az egészségügy helyzete iránt.

Kiket vártok és hogyan tudnak segíteni?

Képfelajánlásokat folyamatosan várunk. Ha nincsenek bekeretezve, akkor előbb be is kell kereteztetnünk azokat a kórházi előírások miatt, tehát keretezők is sokat tudnak segíteni. Emellett bármilyen dekorációs tárgyat szívesen fogadunk: matricák, függöny, játékos kuka, színes cserép stb.

Projektjeinkre pedig várjuk a lelkes önkénteseket.

Mert segíteni jó

Fanniék számos pozitív visszajelzést kaptak már, ezekből idézünk most néhányat:

"Gyönyörű és mindenki a csodájára jár. Büszkék is vagyunk rá, hogy a mi kórtermünk a legszebb az egész házban. Nem tudunk elég hálásak lenni neked és csapatodnak azért a lehetőségért, amit tőletek kaptunk. A kis betegeink körében is nagyon népszerű ez a kórterem, és szemmel láthatólag nagyon élvezik a szép környezetet.
Köszönettel: Mónika"

(osztályvezető főnővér)

"Nagyon ízléses, vidám, gyermekbarát rajzok kerültek a falra,szép a festés,és külön köszönöm,hogy ilyen tisztán,precízen dolgoztak. Köszönöm az egész csapatnak,sok-sok gyermek fog több éven keresztül gyönyörködni a munkájukban!
Üdvözlettel: Aranyosi Judit (klinikavezető főnővér)"

További információk a programról a Színes Kórház facebook oldalán olvashatók.