Egy elfeledett környezetbarát eszköz
2013/08/12 10:11
1312 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Napjainkban, sokak számára meglepő hír az, hogy nyáron több elektromos energiát fogyasztunk, mint télen. Ennek tetemes része a hűtésre, légkondicionálásra fordítódik. Az átlag háztartásokban sok olyan élelmiszer van, ami nem feltétlenül igényel hűtést (hűtőszekrényben 5 C fok), hanem elég lenne a környezet hőmérsékleténél pár fokkal hűvösebb tároló helyiség.

A fenti elvek alapján a konyhák újrafogalmazásával, a régen is használatos energia hatékony megoldások alkalmazásával jelentős mértékben csökkenthető lenne a háztartások energia felhasználása. Manapság újra nagy figyelmet fordítanak arra, hogy megújuló energiaforrások at és környezetbarát üzemanyagokat használjanak.

Sok ötletes megoldás pattant ki az egyszerű emberek elméjéből! Talán a legötletesebb ez a hűtőgép, amit rég elfeledtek az emberek, mert a freonos új csodák kiszorították e remek és környezetbarát eszközöket.  Ha a háztartásokban újra elterjedne ez a fajta hűtési módszer, akkor lényegesen kisebb és helytakarékosabb hűtőgépekre lenne szükség, ami az energiatakarékosságot és a környezettudatosságot is magában hordozza.  Ez a hűtőgép nem igényel elektromos áramot, a hálózatra soha sem kell csatlakoztatni. Nem kell hozzá semmilyen hűtőfolyadék  nincs szükség kémiai anyagokra sem. Nem kell különleges engedély, vagy szakszerviz a beszerelésére. Nem  romlik el. A megépítése sem kerül sok pénzbe. Tartós és megbízható.

cooler

Hogyan működhet?

A berendezés tulajdonképpen egy nagyon jól szigetelt szekrény, mely a környezettel a falon vágott két kürtőn van kapcsolatban, ezeken a nyílásokon keresztül jut be és távozik belőle a levegő. A szekrény duplafalú, a két lap között nagyon jó szigetelőanyag van. A „hűtőgép” a meleg és hideg levegő közti sűrűségkülönbséget használja ki arra, hogy a levegőt cirkuláltassa a szekrényben.
Amint beleteszünk egy tárgyat a szekrénybe, az termikus egyensúlyba kerül a bent lévő levegővel. Ha a tárgy melegebb volt, akkor természetesen a benn lévő levegő felmelegszik. A felmelegedett levegő a felső résen távozik, és alul új, hidegebb levegő áramlik be.

Ez az egyszerű megoldás jócskán csökkentheti a fogyasztást. Például a nyári időszakban nagyon megugrik a fogyasztók által használt elektromos áram mennyisége. A hűtőgépek biztosan nem lesznek teljesen helyettesíthetők ezzel a szekrénnyel. Ha a hűtőgépeket csak a legszükségesebb termékek tárolására használjuk, akkor valószínűleg az elektromos energiamérleg is jobban egyensúlyban lenne. A megoldás kiválóan alkalmazható olyan háztartásokban, ahol nincs spájz, vagy eleve nem is lehetne építeni. Olyan ételek tárolására alkalmas, mely nem túlzottan romlandóak pl.: zöldségek, gyümölcsök, konzervek, befőttek, italok, gyógyszerek.

Használják már ezeket a szekrényeket valahol?

Igen. Észak-Kalforniában az 1900-as évek elején szinte minden háztartásban használták, egészen addig, amíg a háztartásokban a hűtőszekrény el nem terjedt. A lakók kihasználták a hidegebb külső levegőt az élelmiszerek hűtésére. Nyáron a zsalukat zárva tartották, de ősszel, és tavasszal kinyitották őket, és használták. Talán érdemes lenne újra alkalmazni...

További érdekes oldalak vagy ötletek

California Cooler

Zsigó Zsolt cikke