Egy gyakori betegség: nyombélfekély
2007/12/02 08:00
3690 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A nyombélfekély a gyomor után közvetlenül következő bélszakasz betegsége. Magát a nyombélfekélyt, mint különálló betegséget nem olyan régen különítették el a gyomorfekélytől. Mind kialakulásában, mind következményeiben eltérnek egymástól, mindössze a hasonló panaszok, és a bél, ill. gyomor felszínén gyomortükrözéssel látható jelek kötik össze őket. A nyombélfekély krónikus, elhúzódó betegség. Magyarországon statisztikák szerint több mint 17000 fekélybeteg él.

A betegség kialakulásában több tényezőnek van lényeges szerepe. Fontos a bél falát védő réteg épsége. E nyákos védőréteget károsítja például a dohányzás. Az ugyancsak a gyomor fala által termelt bikarbonát (lúgos kémhatású) is kordában tartja a gyomorsósavat. E bikarbonát szintjének csökkenése is segít a fekély kialakulásában. Hasonlóan lényeges a gyomor fala által termelt sósav mennyisége. A gyomorsósav termelését legjobban az alkoholfogyasztás fokozza, ezen kívül az állandó idegfeszültség, idegesség, stressz. Ezen utóbbiakat tartják leginkább felelősnek a nyombélfekély kialakulásában. De bármilyen, a gyomor savtartalmát közvetve (erős fűszerek, hagyma, tea, kávé) vagy közvetlenül (szénsavas italok, sűrített paradicsomlé, narancs és a többi savanyú gyümölcs) emelő anyag alkalmas lehet a fekélybetegség elősegítésére. Nem hanyagolhatók el ezek szerint a táplálkozási szokások sem. Rejtélyes hatással van a régebbi fekély "fellángolására" a betegség éves ritmusa: tavasszal, de főleg ősszel aktivizálódnak a fekélyek. A fekélybetegség hajlama öröklődik is leggyakoribb a "0" (nullás) vércsoportúak, és a heves vérmérsékletűek között.

A lágy vízben alacsony a kalcium és a magnézium szintje, pedig ezek az ásványi anyagok fontosak a nyombélfekély megelőzése szempontjából is. A magnézium ismert stressz-ellenes, természetes nyugtató hatású ásványi anyag (ezáltal közvetve véd a nyombélfekély kialakulásával szemben). Ezen kívül közvetlen védő hatása is van: több, jól ismert savkötő gyógyszer (Almagel, Nilacid) és gyógyszertári kiszerelésű por alkotóeleme. A kalcium szerepe a nyombélfekély kialakulásában hasonlóképpen jelentős, mivel a kalcium a B5 vitamin (kalcium-pantotenát) alkotórésze, és ennek a vitaminnak hiányában valóban megnő a nyombélfekély kialakulásának valószínűsége. Mindezek mellett megemlítendő, hogy a kalcium és magnézium általában bikarbonáthoz kötve, vegyület formájában van jelen a vízben: a bikarbonát önmaga is véd (mert lúgos hatású) a sav okozta fekéllyel szemben. A lágy víz huzamosabb időn át történő fogyasztása - a hiányzó, megfelelő ásványi anyaggal történő kiegészítés nélkül - tehát valóban hozzájárulhat bizonyos hiánybetegségek kialakulásához. Bizonyos gyógyvizek, például a Salvus víz a magas bikarbonát tartalma miatt alkalmas a panaszok enyhítésére. A Tisacid tabletta hatóanyaga olyan szervetlen vegyület, amely szétrágva a gyomorba jutást követően kocsonyás anyagként bevonja a gyomorfalat, pótolja a védő anyagok hatását. Védi a gyomorfalat a fokozott mértékben termelődő sósav maró hatásától. A tablettát fokozott savtermelődéskor, különböző fekélyes állapotokban és gyomorégésben adják.

Megelőzésként az életforma kisfokú változtatásán túl - ami általában nem sikerül - a védő feladatot ellátó ásványi anyagok megfelelő felvétele, fekélyt provokáló táplálékok csökkentése, szükség esetén vitaminkészítmények fogyasztása ajánlható. A B5 vitamint bélbaktériumok termelik, így kalcium bevitele elegendő. Az antibiotikumok viszont elpusztítják ezen hasznos baktériumok egy részét is, emiatt megemlítendők természetes forrásai: a teljes növényi magvak, búzacsíra, dió, zöldfőzelékek és a korpa. Kialakult fekélybetegség esetén speciális diéta tartása szükséges, melyet a kezelőorvossal történő megbeszélés alapján állítanak össze. Minden étkezési, diétás változás természetesen a körzeti orvos, háziorvos felügyelete mellett és tanácsait követve kellene, hogy történjen. A betegség elhanyagolásakor súlyos állapotok (gyomorvérzés, stb.) alakulhatnak ki, melyek miatt a gyomor és a fekélyes bélszakasz sebészi eltávolítása válhat szükségessé.