Egyben a három
Sulinet
2012/09/25 15:00
901 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Zöldítés Nyíregyházán. Társakra lelt az Expedíciózz a háztartásban! kampány nyíregyházi programja. Tegnap ugyanis a környezetvédők átvették a hatalmat Nyíregyháza központjában. A Kossuth tér adott otthont az expedíció őszi megállója mellett két másik, de az expedícióhoz jól kapcsolódó rendezvénynek.

kornyezetvedelem_02_520 Amíg az Expedíciózz a háztartásban! sátrát felkeresők a háztartásukban megvalósítható, környezetbarát megoldásokról tájékozódhattak, a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. és a városi önkormányzat által szervezett Szelektív szombat résztvevői játékos feladatok révén szerezhettek új ismereteket a hulladék minimalizálással, a hulladékgyűjtés helyes módjával kapcsolatosan. Az Autómentes nap programjain pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a város dísze, a Sóstói erdő pusztulásáért leginkább az autósok a felelősek. Autókból kidobált palackokból, zacskókból keletkezett szeméthalmok szegélyezik végig az erdőt, és nem csak a fák, hanem az erőben élő állatok is otthagyják élőhelyüket, mert zavarja őket a forgalom és a nagy fény- és zajhatások, és sokan el is pusztulnak közülük. 

Az expedíciós háztartási ökoismeretek kiegészítéseként az egyesület külön standot állított a házi természetvédelemnek. Itt a települési természetvédelem egyszerű praktikáival és eszközeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, megtudhatták milyen odúfajták léteznek, miért fontos a madarak téli etetése, és mi is az a darázs garázs. Nagy érdeklődés mutatkozott a házi madárvédelem iránt, több madárodút is készítettek az erre vállalkozók.

A kérdések zöme a standnál, hasonlóan az év folyamán a környezeti tanácsadókhoz érkező kérdésekhez, az energia hatékonyságra, a megújuló energia felhasználásának a lehetőségére vonatkozott. Az embereket leginkább az érdekli – tájékoztatott bennünket Tömöri László az E-misszió Egyesület vezetője, hogy a megújuló erőforrások közül melyiket érdemes a háztartásában meghonosítani. A személyes tanácsadás során feltérképezik az igényeket, megvitatják a lehetőségeket és úgy javasolják a geotermikus energia hasznosítását, vagy ajánlanak napkollektort, napcellát, esetleg szélkerék megépítésére biztatják a klímabarát háztartásért tenni is akaró és tudó érdeklődőket.

Nagyon sokan látogattak el a standokhoz, jó ötletnek bizonyult az „egyben a három” szervezés. Nagy számban töltötték ki a totókat is, és vettek részt délután négy órakor a helyesen válaszolók számára meghirdetett nyeremény sorsoláson, ahol csupa olyan dolgot, víztakarékos és energiatakarékos eszközöket vehettek át a szerencsések, amelyeknek egy környezetbarát háztartásban jó hasznát veszik. Víztakarékos zuhanyrózsa, a vízfogyasztást csökkentő szűrő a csapra, hagyományos elem nélküli lámpa volt a jutalom. És hazavihettek néhányan egy-két félelmetes nevű „standby killer”-t, ami nem más, mint egy energiatakarékos tévé konnektor, ami automatikusan áramtalanítja a televíziót, miután készenléti állapotba kerül.