Egyen egy almát! - Folytatódik az iskolagyümölcs program
2013/05/08 08:00
1875 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az iskolagyümölcs program 2010-ben indult útjára. Jelenleg 1800 általános iskola, csaknem 300.000 tanulóját érinti. A program célja, hogy a 1-6. osztályos gyermekeket a helyes táplálkozás felé terelje, megkedveltesse velük a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását.

Vicces, de igaz

H1N1? Há’ egyen egy almát! Ez a vicc ment, amikor néhány évvel ezelőtt éppen tombolt az aktuális influenza járvány. Mint minden viccnek, ennek is van igazság alapja. Az almának az ilyen esetekben a megelőzésben, illetve a szervezet védekezőképességének erősítésben van fontos szerepe.

Ezért is nagyon fontos az, hogy a következő tanévben is folytatódik az iskolagyümölcs program.

gyumolcsok Egyetek sok gyümölcsöt!

5 millió elhízott gyerek az Európai Unióban

Az iskolagyümölcs program a 2010/11-es tanévben indult útjára. Célja az általános iskolák 1-6. évfolyamos tanulóival megkedveltesse a zöldségeket, gyümölcsöket, ezáltal hosszú távon emelje a korosztály zöldség-, gyümölcsfogyasztását, így hozzájáruljon az egészséges táplálkozási szokások kialakulásához, valamint a túlsúlyosság és az elhízás elleni küzdelemhez.

Tanulónként hetente legalább 2, legfeljebb 4 adag termék adható. A tanulóknak a termékkiosztás mellett az egészséges étkezési szokásokat, ill. a gyümölcs- és zöldségágazatot érintő ismeretek fejlesztése érdekében végrehajtott kísérő intézkedésekben is részesülniük kell. Jelenleg 22 millióra becsülik a túlsúlyos iskolások számát az EU-ban, közülük több mint 5 millióan minősülnek elhízottnak. A 27 EU-tagállam közül 24 csatlakozott, köztük hazánk, Magyarország is.

Úton a helyes étkezési szokások felé

Az egészségesebb táplálkozás nagymértékben segíthet a probléma megoldásában. A programot olyan tudatosító és oktatási intézkedések kísérik, amelyekből a gyermekek megtudhatják, miért fontos helyes táplálkozási szokásokat kialakítani. A program célja, hogy helyes étkezési szokások kialakítására ösztönözze a fiatalokat, ők ugyanis a tanulmányok szerint többnyire később is kitartanak e szokások mellett.

Közismert, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz muszáj rendszeresen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Egy felnőtt napi adagjának kb. 0,5 kg kell lennie, gyermekeknek ennél valamivel kevesebb is elég. A megfelelő mennyiségű rost- és ásványi anyag tartalom nagyon fontos az emberi szervezet egészséges működéséhez.

zoldsegek Fogyasszatok zöldségeket!

Számos kutatás bizonyította, hogy azokban az országokban, ahol az emberek nagymértékben fogyasztanak gyümölcsöt és zöldséget, csökken a szív-érrendszeri megbetegedések és a krónikus betegségek kockázata. Kevesebb a magas vérnyomás, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség.

Több forrás, több egészség

A gyümölcsökben és zöldségekben számos tápanyag és növényi rostok találhatók, ezen kívül ásványi sók, folsav, melyek hozzájárulhatnak a szív-érrendszeri betegség csökkenéséhez. Azon gyümölcsöknek és zöldségeknek, melyeknek cukortartalma alacsony, kicsi az energiatartalmuk és így a teltségérzés fokozásával jelentős mértékben csökkentik az étvágyat és az elhízás kockázatát.

Hazánk az elejétől kezdve részt vesz az európai iskolagyümölcs-programban. Ez év elején - azaz a mostani tanévben - mintegy 1800 iskola csaknem 300 ezer alsó tagozatos diákja jutott így zöldséghez és gyümölcshöz. A program magyarországi éves költségvetése, az uniós és a saját forrásokat is számítva a kezdeti 872,5 millió forintról 2,35 milliárd forintra nőtt.

A gyerekeknek hetente legalább kétféle zöldséget és gyümölcsöt kell kapniuk.

Részletes információk ide kattintva érhetőek el.