Egyezmény a vonuló vízimadarak védelmére
2005/04/28 08:00
2276 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Idén 10 éves az a 117 országra kiterjedő egyezmény, amelyet az afrikai-eurázsai vonuló vízimadárfajokkal védelméért hoztak létre Hágában A résztvevő országok többek között megőrzik a veszélyeztetett fajok élőhelyeit, közös kutatási és monitoring programokat indítanak, felmérik az állományok nagyságát, gyűrűzési programokkal vizsgálják a vonulási útvonalakat.


Fotó: Körber László (MME)

A megállapodás csak a dokumentum megszületése után négy évvel, 1999-ben lépett hatályba, miután a szükséges 14 ország törvénybe iktatta. Az AEWA (African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement) 235 vizes élőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz, a búvárokon, récéken át a dél-afrikai pingvinekig.

Az egyezmény hatálya alá eső terület egészen Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélibb pontjáig nyúlik, az itt található 117 országból eddig 48 ratifikálta az AEWA-t. Az aláíró felek széleskörű védelmi akciókra vállalnak kötelezettséget, amelyek kiterjednek a faj- és élőhelyvédelemre, kutatásra, monitoringra, oktatásra, és az emberi tevékenységek kezelésére is.

Az Európai Unió tagországai az AEWA-ban foglalt terveket a Wetlands International és a BirdLife International segítségével valósítják meg, különös figyelmet fordítva a kedvezőtlen védelmi helyzetű, illetve veszélyeztetett fajokra.

A résztvevő országok a következő kötelezettségeket vállalják:

  • Tiltják a veszélyeztetett fajok egyedeinek elejtését, befogását;
  • Megőrzik a veszélyeztetett fajok élőhelyeit,
  • Kijelölik azokat a területeket, ahol az egyezmény hatálya alá tartozó vízimadarak előfordulnak, és a területekből hálózatot alakítanak ki a vonulási útvonalak mentén,
  • Megszüntetik, illetve csökkentik a vándorlási útvonalakon a vándorlást akadályozó emberi tevékenységet,
  • Az országhatárokon áthúzódó vizes élőhelyek megmentése érdekében együttműködnek a szomszédos országokkal,
  • Megtiltják a nem-őshonos vízimadárfajok betelepítését, illetve felszámolják ezek állományait,
  • Közös kutatási és monitoring programokat indítanak, felmérik az állományok nagyságát, gyűrűzési programokkal vizsgálják a vonulási útvonalakat,
  • Kiemelten figyelmet szentelnek az ismeretterjesztő, szemléletformáló munkának, kutatási eredmények megismertetésének,
  • A megállapodáshoz tartozó akciótervet, amely részletesen leírja az elvégzendő feladatokat, rendszeresen felülvizsgálják és kiegészítik.

A Megállapodáshoz hazánk 2002. december 17-én csatlakozott, és a 2003. évi XXXIII. törvény hirdette ki.

http://www.unep-aewa.org/