Egykoron istenek voltak
2003/10/02 00:00
1633 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A fa és a belőlük felépülő erdőségek több mint 300 millió éve uralkodó létformái a növényvilágnak. Az emberi léptékkel szinte felfoghatatlanul hosszú ideig élő fák túlélése ma már rajtunk múlik. Ezért a WWF és a hozzá csatlakozó tudósgárda azzal a felhívással fordul Európa minden kormányához, hogy óvják meg kontinensünk utolsó, természetes állapotukhoz még közel álló, nagy kiterjedésű erdőségeit.

Az utolsó érintetlen európai erdők védelmének égető szükségességére hívta föl a figyelmet tizennyolc európai állam száznyolcvan kutatója. A WWF által készített "Felhívás az európai erdők védelmére" című dokumentum aláírásával a fordulnak a kutatók az Európai Unióhoz valamint a kontinens kormányaihoz, kérve őket, támogassák az Európai Védett Területek Alapítványának létrehozását, amely hosszú távú pénzügyi fedezetet biztosítana a védett területek számára.

Az erdők fő összetevője, a fa, olyan vívmánya a növényvilágnak, amely már több mint 300 millió éve elterjedt a Földön. A fák normális esetben jóval tovább élnek, mint az élőlények legtöbbje. Vannak fák, amelyek biztosan több, akár 5-6 ezer évesek is lehetnek. Közép-Európában is számos olyan tölgy található, amelyek legalább ezer évesek. Csakhogy érzékeljük, mennyivel másként ketyeg nekik az idő: a legutolsó jégkorszak óta - ami körülbelül 10 ezer éve volt - csak 12-13 tölgyfa-generáció nőtt fel. Ehhez képest nagyon sajnálatos, hogy a fák életkorát napjainkban már nem a természet szabja meg, hanem az ember, aki egykor istenként tisztelte a fákat.


A lengyelországi Bialowieski Nemzeti Parkban található az egyetlen olyan erdőség, amely az ősi korokban Európát borította

Kontinensükön már szinte sehol sem találkozhatunk érintetlen erdőségekkel, Kelet- és Közép-Európában viszont még léteznek viszonylag nagy kiterjedésű és érintetlen erdők. De az erdőirtás, az útépítés és a hatékony védekezés hiánya komolyan veszélyezteti a földrész e különleges természeti értékeit és biológiai sokféleségét. A védett területek hálózata nem kielégítő, veszélyezteti az ökológiai folyosókat és nem képes európai szinten fenntartani olyan különleges védett fajok állományait, mint amilyen a barnamedve - olvasható a WWF honlapján.

Az erdők megőrzése gazdasági szemszögből nézve is, illetve tudományos és ökológiai szempontból egyaránt fontos. Annak tükrében, hogy jövőre számos közép- és kelet-európai ország fog csatlakozni az Európai Unióhoz, még nagyobb jelentőséget kap az utolsó természetes erdeinek védelme. A természetvédelmi szervezet felhívását aláíró tudósok éppen ezért felszólítanak minden kormányt, hogy csökkentsék az európai erdők sokféleségének fenyegetettségét, szigorúan védjék a nagy kiterjedésű őserdőket, hozzák létre védett területek hálózatát, védett területeken javítsák az erdőgazdálkodás természetvédelmi hatékonyságát, és növeljék az erdők biológiai sokféleségének és természetességének megőrzésével és azok ökológiájával foglalkozó kutatásokra szánt befektetéseket.

A WWF Európai Erdészeti Programja 24 európai ország 100 erdészeti szakemberével az európai erdők védelmén, kezelésén és helyreállításán dolgozik. Ez magában foglalja a magas színvonalú erdőtanúsítást és erdőkezelést, életképes védett területek alapítását és működtetését a legveszélyeztetettebb és legnagyobb biodiverzitású területeken, valamint azoknak a szolgáltatásoknak a helyreállítását, amelyet az erdők az emberek számára nyújtanak.