Egyre fiatalabban nyúlnak a drogokhoz a tinédzserek
Joó Hajnalka
2004/02/16 08:00
1602 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szülők többsége - dacára a fiatalságról napvilágra kerülő egyre riasztóbb adatoknak - hajlamos úgy beszélni a kábítószerről, mint olyan távoli problémáról, amelyben saját gyereke nem lehet érintett. A struccpolitika azonban nem a legjobb megoldás: a hazai kábítószerhelyzetről készült legutóbbi jelentés kijózanító adatokkal szolgálhat a "rózsaszín világban élő" felnőttek számára is.

Míg néhány évvel korábban a dohányzás számított "menőnek", a füstöléshez sajnos napjainkra a drogfogyasztás is csatlakozott: a szomorú valóság, hogy egy jó buli ma már jóformán elképzelhetetlen néhány felajzó tabletta, vagy füves cigi elfogyasztása nélkül. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium valamint a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet szakértői által készített, a 2002-es, illetve részben a 2003-as év adatain alapuló felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a fiatalok egyre korábban kezdik használni a tiltott szereket. Az elmúlt években nagyságrendekkel nőtt azoknak az iskoláskorúaknak az aránya, akik 14 évesen vagy annál fiatalabban próbálták ki a kábítószert.

A jelentés szerint a tizedikes és tizenegyedikes tanulók 21,5 százaléka már kipróbált valamilyen drogot, a fiatalok közül a nagyvárosokban élők vannak kitéve a legfokozottabb rászokás-veszélynek. A fővárosban a tizedik évfolyamosok körében négy év alatt mintegy húsz százalékkal növekedett azok száma, akik használtak már drogokat, a tiltott szereket először kipróbáló 16 éves fiatalok aránya az ő köreikben közel 30 százalék.

Míg néhány évvel ezelőtt elsősorban az úgynevezett diszkó- vagy parti-drogok - az extasyt, vagy amfetamin-származékok voltak a legelterjedtebbek, addig ma főként marihuanás cigarettával és a különböző gyógyszerekre fogyasztott alkohollal kábítják magukat a tinédzserek. A legkisebb fogyasztói tábort a keménydrogok, a kokain és az opiátok (heroin, egyéb mákszármazékok) alkotják, a borsos árú, grammonként tizenöt-húszezer forintba kerülő szerek elsősorban a "jobban eleresztett", tehetősebb családból származó fiatalokat veszélyeztetik.

A másfél év tapasztalatain alapuló felmérés megdöbbentő tényeket tárt fel arról is, mennyire érzik kockázatosnak, illetve veszélytelennek a fiatalok a különböző kábítószerek használatát. A marihuána, illetve az Extasy kipróbálásáról a megkérdezettek egyharmada, míg az amfetamin-származékok esetében a válaszolók tizenöt százaléka gondolta úgy, hogy semmilyen kára nem származhat a fogyasztásból. A kutatás szerint a 17 és 24 év közötti korosztályban a szenvedélyt kipróbálók 30 százaléka használ rendszeresen a továbbiakban is valamilyen kábítószert: a diákok háromnegyede egy éven, negyvenöt százalékuk pedig egy hónapon belül is él valamilyen tiltott droggal.

A fiatalok körében népszerű szintetikus kábítószerfajtából a rendőrség alkalmankénti lefoglalásai és látványos utcai rajtaütései ellenére is rohamosan nő a kínálat, ami az árak esésével, egyben a szerekhez jutás egyszerűsödésével jár. A különböző szórakozóhelyeken ma már 300-500 forintért is kapható ecstasy- tabletta; az egykor általánosnak számító szemenkénti 1000-1200 forintos áron már csak a nyitástól zárásig telt házas elit diszkókban kínálják tablettáikat a dílerek. A marihuánás cigaretta szálja 350-500 forint között mozog.

Míg korábban leginkább a fiatalok által látogatott zenés-táncos mulatóhelyeken, illetve a környékükön található parkokban és aluljárókban lehetett beszerezni a hét végi bulihoz szükséges "kedvcsinálókat", a hangulatfokozó tabletták vagy füves cigik az utóbbi időben sajnos már az iskolákban is elérhetők. A "terítéshez" nem kellenek cukros bácsik vagy profi drogdílerek: a felsőbb évesek az alsósoknak, a felsőbb éveseknek az iskolából nemrég kikerült volt diákok árulják a szereket. A drogok kipróbálása - a közhiedelemben élő tévhittel ellentétben - nem a kábítószer-terjesztők, hanem haverok-osztálytársak "hatására" következik be: az első adagot a legtöbb fiatal barátjától, ismerősétől kapja.

Miután a kutatás további tapasztalatai szerint első, illetve további drogélményeiket a diákok szüleik és tanáraik előtt is titkolják, a családnak és a pedagógusnak szakértők szerint egyetlen esélye van: ha a "tisztán maradás" fontosságát tudatosítják a fiatalokban. Azok a kamaszok, akik kisgyermekkoruktól kezdve harmonikus lelki, illetve családi háttérben nőnek fel, szociológusok szerint sokkal kevésbé vannak kitéve a tiltott szerek okozta kísértés veszélyeinek, mint akik később, kapkodó iskolai felvilágosító előadásokon, idegenektől hallanak a problémáról.

Képek

  • www.home.att.net/mercurial-mind/drugs-l.jpg
  • www.content.clearchannel.com/Photos/medical/Drugs