Együnk minél több gabonafélét!
2002/11/05 08:00
2699 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A tápláló étrend alapját a gabonafélékből (búza, rizs, zab) készült ételek képezik. A többféle gabonatermék fogyasztása legyen az alapja egészséges táplálkozásának. Az egészség szempontjából fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat (keményítő és rostok) és egyéb összetevőket tartalmaznak.


Az egészség szempontjából fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, szénhidrátokat (keményítő és rostok) és egyéb összetevőket tartalmaznak. A gabonafélékben kevés zsír van, a feldolgozás, elkészítés során azonban gyakran kiegészülhetnek zsírral. A teljes kiőrlésű liszt rost és tápanyagtartalmának mennyisége különbözik a finomított lisztétől. Mivel a különböző teljes kiőrlésű lisztből készült termékek tápanyagtartalma is különbözik, törekedjen a változatos, teljes kiőrlésű és vitaminnal dúsított termékek fogyasztására. A teljes kiőrlésű termékek (pl.teljes őrlésű búzakenyér és zabkása) gyakori fogyasztásával sok krónikus betegség megelőzhető. Egyen naponta legalább hatszor ezekből a termékekből! Nagyobb gyerekek, serdülők, felnőtt férfiak és sokat dolgozó nők többször is fogyaszthatják ezeket.

A magas rosttartalmú ételek (gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek) bőséges fogyasztása rendben tartja a bélműködést. A magas rosttartalom telítettségérzetet kelt, anélkül hogy túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetbe. Rosthoz leginkább magvakból, gyümölcsökből, zöldségekből jut a szervezet, semmint rostpótló szerekből, hiszen sokféle rostról van szó, melyek valódi összetételét nem ismerjük igazán. A teljes kiőrlésű lisztből készült ételekben fellelhető vitaminok, ásványi anyagok, rostok és más összetevők jótékony hatással vannak egészségünkre. A finomított gabonafélék rosttartalma alacsonyabb mint a teljes őrlésű gabonáké.

Olyan terméket válasszon, ahol a termékismertető listán elsőként az alábbiak valamelyike áll:
- barna rizs
- zabkása, teljes zab
- bulgur (törött búza)
- kukorica
- graham liszt
- árpagyöngy
- teljes búza, teljes rizs, teljes kukoricaszem

Próbálja ki a teljes kiőrlésű búzakenyeret, zabkását, az alacsony zsírtartalmú kekszeket, tésztákat, levesbe az árpagyöngyöt! Naponta hatszor vagy még többször egyen gabonafélét (teljes kiőrlésű és finomított termékeket, gabonapelyhet, tésztát és rizst). Egyen minden nap többször teljes kiőrlésű termékeket, mert jóízűek és jót tesznek az egészségének. Akinek alacsony a kalóriaigénye, az csak hatszor egyen naponta belőle kisebb adagokat. Egyen minden nap olyan ételeket, amelyek különféle gabonákból készültek, pl. teljes búzából, barna rizsből, zabból, teljes kukoricából. A teljes magvakat kombinálja az ételekben más, ízletes és tápláló anyagokkal.

Ma már minden vitaminnal dúsított gabonatermékhez folsavat adnak (a thiamint, riboflavint, niacint és vasat már évek óta adják). Ennek a B vitaminnnak a terhesség előtti és kora terhesség alatti fogyasztása csökkenti a súlyos magzati rendellenességek kockázatát. Még folynak a vizsgálatok arról, hogy valóban csökkenti-e a koronáriás szívbetegségek, az agyérgörcs és egyes rákfajták kialakulásának kockázatát. A teljes kiőrlésű gabonák természetszerűen tartalmaznak folsavat, néhány terméket azonban (főként a reggelire fogyasztott gabonapelyheket) dúsítják is folsavval. Vásárláskor mindig ellenőrizze az összetételt mutató listán, adtak-e a termékhez folsavat és egyéb tápanyagokat. Olyan gabonatermékeket készítsen vagy vásároljon, melyekben kevés a telített zsír és a cukor.