Él a kihaltnak hitt királyharkály
2005/05/19 00:00
1109 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A királyharkály a világ egyik legnagyobb és leglátványosabb harkálya, amelyet utoljára 1944-ben láttak Észak-Amerika erdeiben. Arkansas keleti részén a Mississippi medencéjében azonban nemrégiben több alkalommal is újra látták a madarat, sőt az egyik ornitológusnak sikerült is lefilmeznie.

A Science-ben közzétett hír megdöbbentette a madarászokat. A híradások szerint ugyanis valószínűleg több példány is kóborol a területen, ahol a korábbi fakitermelések miatt megfogyatkozott erdőállomány mára kezd regenerálódni. A feltűnő fekete-fehér tollazatot viselő harkály megtalálása azért is nagy öröm szakértői berkekben, mert ha ez a faj nem pusztult ki, akkor előfordulhat, hogy más kihaltnak vélt madarak is léteznek még az elszigetelt területeken.

A királyharkály

A királyharkály (Campephilus principalis ) hosszú fehér csőre miatt angolul az ivory-billed melléknevet kapta, azaz csőrét az elefántcsonthoz hasonlították. Franciául pedig „poule de bois”, azaz erdei tyúk néven emlegették e hatalmas fakopácsot. Az indiánok mágikus állatként tartották számon a Picidae családba (Piciformes rendbe) tartozó harkályt, amelyet 1944 óta kihaltnak hittek, bár 1999-ben és 2002-ben már érkeztek híradások arról, hogy újra feltűnt Észak-Amerikában ez a ritka madár. A korábbi hírek azonban egyedi megfigyeléseken alapultak, amelyeket nem lehetett ellenőrizni. A kilencvenes évek végén az Egyesült Államok déli részén, a nyolcvanas években Kubában vélték újrafelfedezni a királyharkályok egyik alfaját.