Elefántárvaház Kenyában
2001/11/08 00:00
654 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Sokan azt gondolják, hogy az akár több tonnát nyomó óriás állatok még a jég hátán is megélnek. Az ormányosok családjának egyik legnagyobb tagjai az elefántok gyakran áldozatai orvvadászoknak, és sűrűn megesik az is, hogy valamilyen betegségben elpusztulnak.

Az ő életünk megmentésére hozott létre 1977-ben egy otthont "Tembo mama" a Nairobi nemzeti park szomszédságában. Az árvaháznak jelenleg hat lakója van. Köztük található a legújabb védenc Saraa is, aki most éppen hathetes és két napot töltött étlen, szomjan egy vizesárokba. Az otthonba dolgozó állatgondozóknak egyébként nem könnyű a dolga. A kicsiket egyetlen pillanatra sem szabad magukra hagyni. Nem elég, hogy a megfelelő minőségi tejet kapják, például pszichológiai védelemre is szükségük van. Saraa külön ápolót kapott azért, hogy bőrét megvédjék a naptól. Hiszen ha még az anyja vele élne, annak hasa alatt találna menedéket a nap káros sugárzásai elől. Így meg sajnos be kell érnie egy hatalmas esernyő védelmével. A kenyai főváros mellett berendezett fogadótelepen az árvaságra jutott kiselefántokat általában sikerül kigyógyítani több hetes magányuk következményeiből. Vidáman játszadoznak az "árvaházban" - naponta rendszeresen rúgják a bőrt, részben olyanok mint a gyerekek. Szeretetre és gondoskodásra van szükségük. Csakis így tudjuk őket felkészíteni majdani életükre a vadonban. Amikor ugyanis kétévesek lesznek, elszállítjuk őket a tsavoi Nemzeti Parkba, ahol beolvadnak az ott élő elefántcsordákba.

Ott, a kelet-afrikai ország legrégebbi vadrezervátumában valamikor Kenya legnépesebb elefánt populációja élt. A vadorzók több évtizedes "munkája" azonban nem maradt nyom nélkül. Kenya függetlenné válásakor még mintegy 167 000 elefánt élt az országban, számuk azonban 12 évvel később már egytizedére zsugorodott. A helyzet az elefántcsont-kereskedelem nemzetközi megbélyegzése folytán valamelyest enyhült, de továbbra is mészárolják vadorzók a vastagbőrű óriásokat, mert agyaruk aranyat jelent a számukra.