Energiaitalok
2013/09/19 08:00
1847 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az energiaitalok a hagyományos üdítőitaloknál több energiát képesek felszabadítani, illetve képesek átadni az emberi szervezetnek, noha energiatartalmuk alacsonyabb azokénál.

Közfelfogás szerint fokozzák a szellemi és fizikai teljesítőképességet, például az atléták telje-sítményfokozásra használják. A tuttifrutti íz ellenére a legnagyobb fogyasztók a fiatal férfiak és általában a 35 év alattiak. Ébren tartó hatása miatt az éjszaka dolgozók, gépkocsivezetők is gyakran fogyasztják. Az energiaitalokon feltüntetett figyelmeztetések az állapotos nők, kis-mamák, koffeinérzékeny egyének és gyermekek számára már egyetlen doboz elfogyasztását is egyértelműen tiltják.

Az energiaitalok csoportosítása

A Magyar Élelmiszerkönyv nem tartalmaz energiaitalokra előírást, így az üdítőitalokra vonat-kozó szabályok érvényesek. Az energiaitalok csoportosításának leggyakoriabb módszere, hogy tartalmaznak-e taurint vagy koffeint, illetve valamilyen cukrot vagy édesítőszert.

A leggyakoribb összetevők és ezek élettani hatásai

koffein Koffein

Növényi alkaloid, amely a központ idegrendszert izgatja. Mérsékelt fogyasztása a gondolkozást, a koncentrálóképességet fokozza, csökkenti a fá-radtságot és az álmosságot, kellemes közérzetett okoz. Rendszeres fogyasztása addikciót okoz. Túlzott fogyasztása szívdobogást, kézremegést, magas vérnyomást, fejfájást eredményez.

Legismertebb előfordulása a kávé, a tea, a kakaó és a kóladió.

Taurin

A taurin egy aminosav, amely a fehérjék felépítésében nem vesz részt. A szerkezet alapján pontosabban aminoszulfonsavak közé tartozik. A taurin egy antioxidáns tulajdonságú serkentőszer, amely növeli a víz és az ásványi sók arányát a vérben. A taurin a húsban, a belsőségekben, a halban és az anyatejben megtalálható.

Túlzott fogyasztása hasfájást, hasmenést és rosszullétet okoz.

taurin

Inozitol

A glükóz izomerje (C6H12O6), amely az agy és a vese működéséhez szükséges vegyület és szerepe van a koleszterin lebontásában. Hiánya koncentrá-ciós zavarokat, fáradékonyságot és csökkent fizi-kai aktivitást eredményezhet. Fogyasztása nyugta-tó, hangulatjavító hatású. A nagy korpa tartalmú gabonafélékben, babban és sok gyümölcsben elő-fordul.

Inozitol

Guarana

A guarana Dél-Amerikában honos gyógynövény, amelynek a termését az indiánok évszázadok óta fogyasztják. Szellemi és fizikai élénkítő hatását a koffeinek és származékainak köszönheti. Túlzott fogyasztása szívdobogást, hasfájást, hányingert és álmatlanságot eredményez. Terhesség esetén spontán vetélést, vagy koraszülést okozhat. Spor-tolóknál tiltott teljesítményfokozók listáján van.

Guarana

Ginzeng

Ginseng

Lassú növésű, árnyékot kedvelő évelő növény. 5000 éve használják gyógynövényként, az ameri-kai kontinensen és a közel-keleti régiókban, ahol őshonos. A depresszió, a koncentrációs zavarok és a magas vérnyomás hatásos ellenszere, valamint vágyfokozó hatása miatt is ismert. A túlzott fo-gyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, fel-hevült idegállapotot, hasmenést és hányingert okozhat.

B2-vitamin (riboflavin)

Fontos szerepet tölt be a sejtekben a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásában és ezzel az energiatermelésben. A B2 vitamin védi az idegpályákat, a bőrt, a hajat, a körmöket. A pajzsmirigy szabályozásában nélkülözhetetlen. Előfordul a tejben, a sajtban, a tojásban, a májban és az élesztőben. A riboflavin veszélytelen, mert vízoldható és a vese kiválasztja.

B2 vitamin

A felsoroltak mellett változó mértékben, de több vitamin (B5, B6, B12, niacin) található az energiaitalokban és természetesen cukor vagy édesítőszer. Nem mindegyik energiaital-összetevő ismert részletesen, csak kevésnek vizsgálták meg mélyrehatóan az emberi szerve-zetre kifejtett hatásait, egyéb anyagokkal való kölcsönhatásait.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke