Energiatudatos épületek
2012/06/19 08:00
967 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Magyar Energia Hivatal Takarékoskodj a Föld energiájával! címmel pályázatot hirdetett az építészhallgatók körében. A munkáknak fenntartható, energiatudatos, építészeti megoldásokat kellett kidolgozniuk. A beérkezett pályamunkák jól tükrözik: a fiatal hallgatók ismerik és jól használják a témában szerzett ismereteiket.

Kedden hirdették ki a Takarékosodj a Föld energiájával! pályázat három nyertesét a Magyar Energia Hivatal székházában. A MEH az év elején indította el kampányát, melynek célja a hazai lakosság és a többi szereplő tájékoztatása az energiahelyzetről és az energiatakarékos szemlélet, valamint a megújuló energiaforrások használatának terjesztése. Erre sajnos nagy szükség van, a magyar lakosság ugyanis még mindig nem rendelkezik a kellő ismerettel.

Az Energia Hivatal által minden évben elkészített elégedettségi vizsgálatból kiderül, akkor vagyunk energiatudatosak, ha megengedhetjük magunknak. Ez kimutatható az energiatakarékos izzók és háztartási gépek használatából, a szelektív hulladékgyűjtésből, valamint, hogy kikapcsoljuk-e hálózaton kívüli elektromos berendezéseinket. Magyarországon ezek a környezettudatos magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai. A Takarékoskodj a Föld Energiájával! kampánnyal a MEH szeretné felhívni a lakosság, figyelmét, hogy miként lehetünk energiatudatosak a mindennapokban.

A facebook-on hamarosan induló alkalmazás segítségével hasznos tippeket kaphatnak, vállalhatják ezek alkalmazását életükben, melyekért környezetbarát és energiatakarékos nyereményeket is kaphatnak. A MEH konferenciát szervez, hallgatói tervpályázatot hirdetett, illetve díjazni kívánja a már megépült, ökologikus építészeti jegyeket magán viselő épületek tervezőjét. Éppen ezért volt fontos a Takarékoskodj a Föld energiájával! pályázata. A feladata egy lakóépület fenntartható felújítása, bővítése, vagy egy új építésű épület ökologikus tervezése volt. A beérkezett pályaműveket egy 7 fős szakmai zsűri bírálta el. Horváth Péter, a (MEH) elnöke olyan hatékony intézkedésekre kell koncentrálni, amelyekkel gyorsan és gazdaságosan tudunk sikereket felmutatni.

Az építészek kezében számos olyan eszköz van, melyekkel hosszútávon biztosíthatják az épületek energiahatékonyságát. Becker Gábor, a BME Építészmérnöki karának dékánja elmondta, tapasztalata szerint a fiatalok nyitottak, és érzékenyek az ökologikus építészet iránt. Ma már mindenhol a tananyag részét képezi az energiatudatos gondolkodás az építészképzésben. Nagyon fontos, hogy a tervező tanárok, konzulensek segítsék kibontakozni ezeket az építészhallgatókat, és lelkesedésüket megfelelő tudással egészítsék ki.

A díjazottak:  1. díj Komár István, Debreceni Egyetem Műszaki Kar 2. díj Serestyén Tamás, Jani Sándor Gábor, Debreceni Egyetem Műszaki Kar 3. díj Danyi Tibor Zoltán Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar A zsűri tagjai:  elnök: Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke társelnök: Dr. habil Becker Gábor PhD, DLA okl. építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, BME Építészmérnöki Kar dékánja. További tagok:  Ertsey Attila okl. építészmérnök, Magyar Építész Kamara alelnöke Varga Tamás DLA okl. építészmérnök, BME Építészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese Dr. Kontra Jenő okl. gépészmérnök, BME Építészmérnöki Kar Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára Dr. Magyar Zoltán okl. gépészmérnök, PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar, egyetemi docens Prof. Dr. Varga Mihály okl. gépészmérnök, NYME, FMK, Gépészeti és Mechatronikai Intézet, intézetigazgató egyetemi tanár Forrás: MEH