Erdeiért fenntartható fejlődést kér Guyana
Varga Gábor
2007/12/01 16:45
606 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A dél-amerikai Guyana kormánya felajánlotta Nagy-Britanniának, hogy védelem alá helyezi összes meglévő esőerdőjét, cserébe környezetkímélő technológiát és fejlesztési segélyeket kér. A brit kabinet megfontolja az ajánlatot.

A dél-amerikai állam elnöke közölte: az ország összes, mintegy 50 millió hektáron elterülő esőerdőjét egy brit vezetés alatt működő nemzetközi szervezet felügyelete alá helyezik, ha segítséget kapnak a fenntartható fejlődéshez szükséges ágazatok kiépítéséhez - adta hírül a különleges ajánlatot az Inforádió. A brit miniszterelnök szóvivője közölte: megfontolják a javaslatot. A konzervatív ellenzék árnyékminisztere a terv támogatására szólított fel, mondván: ha nem sikerül megfékezni az erdőirtást, hiábavaló a klímaváltozás elleni küzdelem.

A korábbi brit gyarmat Guyana 1989-ben már precedensértékű felajánlást tett, amikor egymillió hektár esőerdőt adományozott a (Brit) Nemzetközösségnek, megalapítva az Iwokrama nemzetközi védettség alatt álló területet, amely a trópusi erdők kezelésének sikeres példája lett. Nagy-Britannia egy hasonló erdővédelmi program megvalósítását támogatja a Kongói Demokratikus Köztársaságban is.

Guyana a világ egyik legszegényebb országa, a fakitermelés és a bányászat miatt pedig egyre nagyobb fogynak az erdei. Az esőerdők a termosztát szerepét töltik be az éghajlati rendszerekben, szabályozzák például az esők mennyiségét.

A természetes erdei ökoszisztémában számos növény- és állatfaj áll egymással sokrétű kapcsolatban. Az ökológiai egyensúly fenntartásában specifikus együttműködésük döntő jelentőségű. Az erdő természetes élőhely, amit egészében kell megértenünk. Ha felismerjük az erdő jelentőségét és forrásainak korlátozottságát, akkor kezdjük megérteni az emberi beavatkozások gyakran végzetes következményeit. Az erdő Földünk zöld tüdeje és a védőburka. A fák és más növények oxigént termelnek, szabályozzák a vízháztartást, és kiegyensúlyozzák az éghajlatot. Az erdők védelmet nyújtanak a tájnak és a talajnak, a növényeknek és az állatoknak. Az erdők nélkül a Földünk egy sivár, barátságtalan hely lenne.